SLIP-ON VANSICE

Brišu godine: Kultne tenisice nastale prije 50 godina ni danas nisu izgubile šarm

21.04.2023 u 12:21

Bionic
Reading

Tenisice su nezaobilazni saveznici svakog outfita zahvaljujući svojoj udobnosti, praktičnosti, svestranosti i cool efektu, a proljetno-ljetni mjeseci nezamislivi su bez ove popularne obuće

Među modelima koji nikad neće biti out zasigurno je i legendarni Vansov slip-on model s upečatljivim kvadratićima, točnije uzorkom ploče za šah, i danas omiljeni izbor mnogih poznatih fashionistica.

Uzorak šahovnice dolazi u brojnim varijantama, a bez sumnje su najpopularnije kombinacije u crveno-bijeloj i crno-bijeloj opciji, te će ova upečatljiva obuća svaki stajling učiniti posebnijim i zanimljivijim.

  • +3
Gwen Stefani ne izlazi iz Vansovih slip-on tenisica Izvor: Profimedia / Autor: LP / Coleman-Rayner / Profimedia

Iako su nastale davnih 70-ih, s vremenom su postale punopravni modni klasik, a imaju i jak pomlađujući efekt.

Isprva dio subkulturnih skupina sedamdesetih, poput skejtera, slip-on tenisice s potpisom Vansa zahvaljujući svojem cool dizajnu, udobnosti i svestranosti našle su svoj put i do zaljubljenica u modu kojima se sviđa upravo ta buntovna vibra koju nose.

Čak i 50 godina kasnije, Vansove kultne tenisice predmet su fascinacije brojnih trendseterica koje ih često uključuju u svoje street style stajlinge, pa ih tako rado nose i Julia Roberts, Olivia Wilde, Gwen Stefani, Olivia Rodrigo, Mary-Kate Olsen, Kristen Stewart...

Ove su tenisice tako sjajna modna investicija, uz bok popularnim modelima neprolaznog stila poput starki, Adidasovih modela Stan Smith i Gazelle ili New Balancea 550.

Slip-on nudi iznimnu udobnost i veliku svestranost, savršeno se kombinirajući uz traperice, cargo hlače, komade od kože, kulotice, ali i haljine, suknje...

Vansov kultni model krije i zanimljivu priču. Naime osnivači brenda primijetili su da skejteri boje međupotplat svojih cipela efektom šahovnice pa su odlučili proširiti ideju istim uzorkom na gornjem dijelu obuće.

Tijekom 70-ih drugi val ska glazbe, tzv. 2 tone, počeo se širiti u Ujedinjenom Kraljevstvu, a bendovi poput Specialsa koristili su taj motiv kao simbol jedinstva i uključenosti. Zbog toga su Vansove slip-on tenisice s uzorkom šahovske ploče ubrzo postale jedan od prepoznatljivih elemenata ove subkulture.

S vremenom se popularnost slip-on vansica nije nimalo smanjivala, a i danas su poželjan dodatak kolekciji kultnih modela tenisica pa ih slobodno uklopite u casual stajlinge.