VRIJEDI ISPROBATI

Oduševit će vas ovaj recept ako volite sočno meso: Ukusne rolice koje Talijani obožavaju

20.01.2023 u 14:21

Bionic
Reading

Ovaj recept jednostavno morate obožavati – fin, ukusan, sočan, a uz to vizualno jako atraktivan. Braciole su ukusne rolice o goveđeg odreska, jelo tako obožavano u Italiji, ali i SAD-u. Ova izvedba je lagana, jednostavna i prije svega ukusna

Goveđi braciole rade se od tankih odrezaka, istučenih valjkom, a pripremaju se kao rolice sa začinskim biljem, češnjakom i pršutom. Nakon punjenja rolice se vežu kuhinjskom špagom kako bi zadržale peku se, a zatim polako pirjaju u zgnječenoj rajčici i malo crnog vina. Vrijedi pokušati!

Potrebni sastojci:

  • 1 srednji odrezak, oko 680 g
  • Košer sol, po ukusu
  • Svježe mljeveni crni papar, po ukusu
  • 6 tankih kriški pršuta, oko 85 g
  • 4 srednja češnja češnjaka, grubo nasjeckana
  • 1/4 šalice grubo nasjeckanog talijanskog peršina, više za ukras
  • 1/4 šalice grubo nasjeckanog svježeg bosiljka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1/3 šalice crnog vina
  • 1 limenka zgnječenih rajčica (450 g)

Priprema:

Pripremite sve potrebne sastojke.

Odrezak narežite na 3 jednaka poprečna dijela, paralelno s sa smjerom mišićnog tkiva. Svaki komad trebao bi biti dug 15 do 17 cm, ovisno o mesu.

Stavite jedan komad mesa između dva lista papira za pečenje. S valjkom za tijesto istucite meso da se spljošti na debljinu od oko pola centimetra. Ponovite postupak s dva preostala komada mesa.

Odreske obilno začinite solju i paprom s obje strane.

Na svaki odrezak ravnomjerno poslažite dvije ploške pršuta. Na vrh pršuta ravnomjerno rasporedite češnjak i začinsko bilje.

Odreske zarolajte s kraja na kraj i zavežite kuhinjskom špagom tako da rolada bude postojana. Ugurajte sve komadiće odreska, pršuta i začinskog bila koji su izviri za vrijeme rolanja.

Dodajte ulje u veliku posudu s poklopcem (najbolje dutch oven) i zagrijte na srednjoj vatri. Kad ulje zasja, pržite braciole s dvije ili tri strane dok ne porumene.

Deglazirajte posudu crvenim vinom, stružući sve hrskave smeđe komadiće koji su se zalijepili na dno. Smanjite vatru na najnižu.

Dodajte zgnječene rajčice i kratko promiješajte da se sjedine sa sokom iz tave i vinom. Stavite poklopac i pirjajte na laganoj vatri dok braciole ne omekšaju, da budu mekane kada ih probodete vilicom, oko 90 minuta. Zatim maknite s vatre.

Izvadite braciole na dasku za rezanje. Pustite da odstoji 15 minuta. Skinite kuhinjsku špagu i svaku rolicu poprečno narežite, prebacite na tanjur i prelijte umakom po želji. Ukrasite peršinom i odmah poslužite.