SRCE SVAKOG DOMA

Blagovaonica za ugodno objedovanje i druženje

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Blagovaonica može biti organizirana kao sastavni dio dnevnog boravka ili kuhinje te kao samostalan, odvojen prostor. Način smještaja ovisi o prostornim kapacitetima, ali i željenom završnom efektu

Moderne koncepcije povezivanja prostora nude integraciju blagovaonice s ostalim dijelovima dnevnog boravka, čak i kuhinje, kako bi se postigla prostorna cjelovitost i vizualno povećanje prostora.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prostrane kuhinje, u kojima se hrana priprema i poslužuje, mogu biti rješenje za kvalitetan smještaj blagovaonice kako bi se prostor dnevnog boravka oslobodio za druge sadržaje. Postavljanje blagovaonice u zasebnu prostoriju zahtijeva komunikacijsku povezanost s kuhinjom zbog posluživanja i dnevnim boravkom zbog sadržajnog nadopunjavanja.

Način odabira i postavljanja blagovaonskog stola ovisi o veličini prostorije, potrebama obitelji te položaju i povezanosti s drugim prostorima, ponajviše kuhinjom i dnevnim boravkom tj. grupom za odmaranje. Vrlo je važan izvor prirodne svjetlosti, pa je preporučljivo blagovaonicu smjestiti u blizini prozora ili ostakljenih stijena kako bi prostor bio što prozračniji i osunčaniji te boravak u njemu ugodniji.

Kvalitetu ovog prostora povećava povezanost s vanjskim površinama – balkonom, terasom ili vrtom, kako bi se za lijepa vremena moglo objedovati i vani. Dobra rješenja postižu se postavom blagovaonice uz klizne stijene, kojima se ona u željenu trenutku može direktno povezati s vanjskim prostorom bez dodatnog iznošenja stola.

Dimenzija prostora potrebna za blagovaonicu definirana je veličinom stola, potrebnim brojem sjedećih mjesta, položajem stola kao samostojećeg ili prislonjenog dužom ili kraćom stranicom uz zid, dimenzijom i količinom dodatnih elemenata poput vitrina, komoda.

Međusobni položaj stola i drugih elemenata uređenja prostora treba osigurati kvalitetan komunikacijski tok te nesmetano posluživanje u vrijeme objedovanja. Kako biste osigurali što veći broj sjedećih mjesta u što manjem prostoru, odaberite moderne klupe – obostrano ili jednostrano te stolice sitnijeg formata. Kvalitetno rješenje pruža odabir stola na razvlačenje, koji u potrebnom trenutku povećava kapacitete, a sjedeća mjesta jednostavno se nadopune sklopivim stolicama, pohranjenim u kućnom spremištu.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Blagovaonica može biti vrlo naglašena. U takvim slučajevima stol se smješta kao slobodnostojeći u prostor i obično je većih dimenzija. Stolice mogu biti s naglašenim visokim naslonima ili udobne u obliku polufotelja. Istaknuto rasvjetno tijelo ili efektna izvedba spuštenog stropa centralno iznad stola, naglasit će važnost i eleganciju blagovaonice. Dobra prirodna i umjetna rasvjeta, važan su faktor pravilnog funkcioniranja svake blagovaonice.

Stil uređenja blagovaonice trebao bi biti prilagođen uređenju ostalog prostora
, pogotovo ako je integrirana s njim. Ako je blagovaonica smještena u izdvojenom prostoru, stil uređenja može biti potpuno različit. Stilovi uređenja stvaraju različite ugođaje u prostoru, pa odaberite onaj koji vas najviše opušta. Kako biste postigli dekorativnu cjelovitost, povežite uzorak ili boju stolica sa zastorima, dekorativnim jastucima, tepisima, stolnjacima... Tema koju ćete provući kroz uzorak ili nijanse boja, treba biti jasna i prepoznatljiva kako biste definirali identitet i karakter prostora. Blagovaonicu obogatite umjetničkim slikama, skulpturama, zidnim tapetama ili fotografijama.

Prateći elementi blagovaonice, poput vitrina ili komoda, nisu nužan, ali mogu biti vrlo praktičan dodatak za pohranjivanje pribora za jelo, tanjura i ostalih predmeta, nužnih za postavljanje, dekoriranje i posluživanje stola.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi