svestrana političarka

Biljana Borozan otkrila svoje modne tajne: 'Volim kreaciju, u jednoj fazi sam slikala na svili i staklu, a šivam već dugo jer to naprosto volim'

05.01.2023 u 19:40

Bionic
Reading

Mnoge će iznenaditi da je za odjevne kombinacije jedna od najpoznatijih naših eurozastupnica 'kriva' Burda iz koje krojeve vadi na podu obiteljskog doma u osječkom potkrovlju te da je jako vješta sa šivaćom mašinom

Biljana Borozan šije još od osnovne škole. Samouka je, ali premda dugo šije ne bi se, priznala je, usudila krenuti u komplicirane projekte tipa izrade kaputa, ili sakoa. Zato radije sebi šije haljine, suknje, nekada hlače, 'ne pretjerano komplicirano'. Smatra da je u trgovinama moda 'prilagođena jako mladim osobama, pa ponekad nije lako naći nešto elegantno, poslovno, prilagođeno dobi, ukusu, još uz to i moderno'.

Na poslu se, kazala je, nastoji elegantno odijevati, ali istodobno ne želi biti u stilu 'sivi kostim, plavi kostim, bijela košulja'. Istina je, ističe, da se s tim ne može pogriješiti, ali ona jako voli i boje i različite krojeve, a kako to često ne može pronaći, onda si napravi sama nešto. Misli da bi bilo pametnije da je išla na krojački tečaj, te da bi izbjegla pogreške.

S vremenom je šivanje postao hobi, a odnedavno se počela baviti i izradom nakita. Počela je s perlicama, nabavila je kliješta, žicu za nizanje. 'Volim kreaciju, u jednoj fazi sam slikala na svili i staklu, a što se tiče šivanja, već dugo vremena radim to jer naprosto volim. Volim biti kreativna, sama sam doma napravila i zavjese, što je zbog potkrovnog stana prilično zahtjevan posao. Ali smislila sam kako ga napraviti, čak sam iskoristila za držanje ruba i one male ribarske utege za mreže', ispričala je za Slobodnu Dalmaciju.

S vremenom je od stare kabinet šivaće mašine prešla na moderniju verziju, a otac ju je naučio kako se uvlači konac, mijenja igla, radi osnovni bod. Izjavila je da je u međuvremenu otkrila YouTubea i more tutorijala koji su joj pomagali kada bi negdje putem zapela. Ponekad joj je teško naći materijal, posebice u Osijeku, a omiljene trgovine imam i u Zagrebu. Kad posjeti jednu u Bruxellesu 'zažare joj se obrazi od oduševljenja'.

Narijetko prima komplimente za kreacije koje je sama izradila, osobito za komplet ljetne bluze i hlača za koji je metar tkanine platila niti 30 kuna. Ima i svoj modni savjet, a to je da ne treba robovati trendu. Naglasila je da je uvijek nastojala imati garderobu, šminku i frizuru koji će ostati klasični. U Bruxellesu, veli, 'vlada posvemašnja neopterećenost, muškarci na posao dolaze u trapericama ili odjelima u kombinaciji s tenisicama'.

  • +8
Biljana Borzan Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Ne srami se 'stvarčica' iz prošlosti i nije od onih koji slijepo prate trendove, ali ima nekih stvari koje više nikada ne bi odjenula. Rekla je da ne voli privlačiti pažnju upadljivim odijevanjem - nešto jako šareno, s velikim uzorcima, šarena krzna, i slično. Ne bi mogla nositi ni sakoe s jastučićima na ramenima, kakvi su bili moderni 80-ih. U ranijim životnim godinama je bila 'ekstremno mršava i nosila je široko kako bi prikrila manjak kilograma'. No uvijek se, otkrila je, držala maminih riječi, koja je njoj i sestri je govorila – 'uvijek birajte umjereno'. Tu je mudrost, poručila je, dobno upamtila.