ZA ZDRAV ŽIVOT

Bicikl ili rolanje - koji je bolji izbor?

16.05.2013 u 10:00

Bionic
Reading

Omiljene proljetne aktivnosti, rolanje i vožnja biciklom, s dolaskom lijepih dana postali su svakodnevna praksa mnogima željnih fizičke aktivnosti. Otkrivamo vam kako djeluju na mišiće, koje su im prednosti i mane te koje ćete rezultate postići, a na vama je da se odlučite - bicikl ili role

Koje su prednosti i potencijalni nedostaci dviju omiljenih proljetnih aktivnosti na kotačima - rolanja i vožnje bicikla - objasnila nam je Barbara Horvat, trenerica fitnesa iz Total Body Coach-Boot Campa.

Bicikl je dobar iz uistinu mnogo razloga: stječete kondiciju, gubite kilograme i oblikujete mišiće, a ako ste biciklom zamijenili automobil, onda čuvate i okoliš. Osim toga, redovitom vožnjom možete značajno smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i visokog tlaka, povećati izdržljivost organizma te utjecati na poboljšanje probave i smanjenje stresa.

I rolanje je sjajna aerobna aktivnost koja godi zdravlju našeg tijela. Cijelo tijelo je angažirano, što znači da se ono razgibava i jača, a rezultat je dobra kondicija, velika izdržljivost i definirani mišići donjeg dijela tijela. S time se slaže i trenerica Barbara Horvat.

'Obje aktivnosti su dobre. Prednost bicikla u odnosu na rolanje je u tome što je tehnika vožnje bicikla jednostavnija. Svi znaju voziti bicikl dok je za rolanje potrebno vrijeme da se nauči', kaže Barbara Horvat, dodajući da osobe koje imaju višak kilograma ili bolove u koljenima mogu imati problema tijekom rolanja.


Prilikom vožnje bicikla pak treba paziti na držanje tijela. 'Kada dugo vozite bicikl, primjerice nekoliko sati dnevno, mogu se pojaviti bolovi u leđima ako zauzimate aerodinamični položaj koji je bolji za vožnju bicikla (kao profesionalci). Ipak, u pravilu ne bi trebalo biti problema jer će rijetko tko od rekreativaca toliko puno dnevno voziti bicikl', objasnila je Horvat.

Više o temi pročitajte na ordinacija.hr.