DOMINIRA TRGOVINAMA

Bake je nazivaju kućnim ogrtačem, Francuskinje omiljenom ljetnom uniformom, a mogla bi postati najpopularnijom haljinom jeseni

26.08.2020 u 07:00

Bionic
Reading

Da je žena, bila bi Sophia Loren, a kada bi mogla biti neka prostorija u domu, bila bi kuhinja. Prvi kandidat za haljinu koja će obilježiti novu sezonu jesen-zima svima je znan, a o njihovoj nadolazećoj popularnosti dovoljno govore nove kolekcije dizajnerskih i pristupačnih high street brendova

Koliko god brojni voljeli vjerovati, talijanska diva Sophia Loren nikada nije izjavila da svoju liniju duguje špagetima, što je imala priliku potvrditi u intervjuu za ugledni The New York Times. Svoju liniju, kako sama kaže, duguje omiljenom jelu vitello tonnato i mediteranskoj prehrani koju je stvarala u vlastitoj kuhinji i u njoj u prošlosti provodila većinu vremena zbog rizične trudnoće.

Rezultat toga bila je izvrsna knjiga recepata po uzoru na bakine kuharice, a, naposljetku, poput naših baki, talijanska diva ima vrlo posebnu percepciju o količinama hrane i tradicionalnu viziju kuhinje, kako po pitanju prostora i gastronomije, tako i po pitanju mode u znaku specifičnih haljina koje su naše bake zvale ogrtačem, a s vremenom su postale modni favorit chic Francuskinja i za nekoliko mjeseci prognozira im se dobivanje titule najpopularnije jesenske haljine.

Ova haljina prikazana je na naslovnici knjige 'The House Dress: A Story of Eroticism and Fashion', a teze njezine autorice Elde Danese počinju i završavaju njome, referirajući se na Sophiu Loren i njezinu ulogu u filmu 'La Ciociara', koja joj je osigurala zlatni oskarovski kipić.

U spomenutom filmu Loren utjelovljuje nadmoćnu silu i prikazuje ulogu žena tijekom ratnih godina, a njome je praktički opisala talijanske žene i činjenicu da majke u to vrijeme nisu mogle nositi ništa drugo osim haljina kratkih rukava s cvjetnim uzorkom koje su 20-ih godina prošlog stoljeća označavale uniformu domaćica.

Upravo se spomenuta knjiga sveučilišne profesorice osvrće na koncept kućnog odijevanja od domaće sfere do njegove erotizacije u kinima nakon Drugog svjetskog rata, kao što je prikazano u filmovima poput 'Malizije'.

U svojoj analizi autorica se osvrće i na kostimografska rješenja viđena u filmu 'Volver' s Penelope Cruz u glavnoj ulozi te na tipičnu kućnu haljinu koju je više od Cruz u spomenutom filmu nosila glumica Carmen Maura.

Ta prepoznatljiva haljina redovito seže do koljena, a zahvaljujući kopčanju na gumbe s lakoćom se oblači i skida i tradicionalno ju krasi cvjetni uzorak u svijetlim bojama.

Tijekom 70-ih godina ovaj model haljine doživio je pravu revoluciju zahvaljujući dizajnerskim imenima poput slavne Diane Von Furstenberg, kreatorice koja je detalj gumba zamijenila trakama i na taj način stvorila model haljine na preklop koja je žene iz doma povela u ured.

Kako se većina trendova nanovo pojavljuje i odlazi s modne scene, zahvaljujući cikličkoj naravi modne industrije, pojedinima polazi za rukom zadržati modnu relevantnost iz sezone u sezonu, a najbolji primjer toga su upravo modeli košulja-haljina čije će inačice nalik kućnima iz ne tako davne prošlosti ove jeseni doživjeti svojih blistavih pet minuta, o čemu dovoljno govori aktualna ponuda na policama trgovina.