3.000 KILOMETARA

Avantura u spačekima po brdovitom Balkanu

02.08.2010 u 10:21

Bionic
Reading

Protekli vikend članovi Citroen kluba Croatia vratili su se sa desetodnevnog puta po Balkanu

Tri spačeka i jedna dijana te devetero ljudi na putu dugu 3.000 kilometara obišli su šest država, četiri nacionalna parka i tri grada pod zaštitom UNESCO-a. Posade ovih starodobnika činili su članovi kluba iz Zagreba, Ozlja i Karlovca.

Na trasi Zagreb-Đakovo-Beograd-NP Zlatibor-Novi Pazar-Kosovska Mitrovica-Priština-Skopje-Šutka-Ohrid-Elbasan-Tirana-Drač-Skadar-NP Biogradska gora-NP Durmitor-Nikšić-Podgorica-Kotor-Dubrovnik-Mostar-Sarajevo-Zagreb nije bilo ozbiljnijih kvarova osim promjene reglera i pumpice za dovod goriva te jedne žaruljice. Iako su spačeki i dijana stari preko 35 godina, njihovi vlasnici ih redovito održavaju te svake godine s njima putuju na neku od europskih destinacija.

Ove godine izbor je pao na Balkan točnije na Srbiju, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu. Najviša točka puta bio je Žabljak na 1.500 metara, ujedno i najviše naseljeno mjesto te mjesto s najviše zabilježenih oborina.

Na Zlatiboru uz Drvengrad Emira Kosturice, najveća turistička atrakcija je stari vlak Ćira koji prometuje uskotračnom prugom iz 1925, a koja danas vozi na relaciji Vitasi – Mokra Gora. Da bi se savladala visinska razlika od 300 metara na kratkom rastojanju pruga prolazi kroz 22 tunela te 10 mostova i sve to u obliku broja 8 tzv. Šarganska osmica.

Avanturistima je bio interesantan bio i ulazak na Kosovo gdje je na granici uz pogled na tenk i bodljikavu žicu trebalo platiti 50 eura za osiguranje automobila. Ipak, spačeki prolaze bez davanja, jer je nedavno zapaljena kućica u kojoj se plaćalo osiguranje. Na izlasku iz Albanije plaća se dva eura takse po automobilu, a na ulasku u Crnu Goru plaća 10 eura ekološke takse.

Čitav put bio je interesantna simbioza glavnih gradova i nacionalnih parkova od kojih treba putnici izdvajaju Zlatibor, Biogradsku goru kao jednu od tri posljednje prašume u Europi i Durmitor.

Ohrid, kanjon Morače, rijeka Tara, put od Elbasana do Tirane te put od Cetinja do Kotora također su neke od destinacije koje su ih oduševile, a neke od tih destinacija zaštitio je i UNESCO.

Predzadnja stanica bio je Dubrovnik, a zatim preko Sarajeva slijedio je povratak u Zagreb.