BRITANCI TVRDE

Audi priprema pet novih modela E-generacije

19.01.2009 u 10:47

Bionic
Reading

Proizvođač s četiri prstena u svojoj trenutnoj postavi ima nekolicinu modela koji nose sufiks u vidu malog slova 'e'

Riječ je o standardnim modelima koji zbog određenih ekonomičnih rješenja i tehnologija troše manje goriva i emitiraju manju emisiju CO2. Ipak, kako prenosi britanski CAR, u dogledno vrijeme iz Audija bi trebali stići samostalni modeli E-generacije.

Navodno bi prvi svjetlost dana trebao ugledati model E1 koji bi trebao biti zasnovan na platformi NSF Volkswagen grupacije. Ista arhitektura VW-u bi trebala poslužiti za izradu ulktrakompaktnog Up!-a. Ovaj model pokretat će ekonomični kompaktni benzinski i dizelski agregati, a u dogledno vrijeme i električni motor s baterijskim paketom.

E2 koji bi se trebao pojaviti nešto kasnije bit će zasnovan na Volkswagenovom roasterskom konceptu Bluesport koji nam je predstavljen na aktualnom detroitskom autosalonu. Lagani roadster trebao bi također nuditi izbor između benzinskog, dizelskog ili elektromotora smještenog iza vozačevih leđa.

Za E3 Audi će iskoristiti platformu nove generacije A3. Automobil bi trebao dijeliti mnoge komponente s modelom E1. E4 će u međuvremenu biti nešto veća i mnogo luksuznija varijanta E3. Osim dizela i hibrida, spominje se i hibridni model.

Detalji o konačnom modelu E5 su izuzetno šturi a poznato je tek da bi se trebao pojaviti 2014. te da je riječ o sportskom modelu koji bismo kasnije mogli dočekati i u žešćoj S-varijanti - E5S.