vrijedi isprobati

Arganovo ulje pravo je tekuće zlato za kosu koje potiče rast i vraća joj sjaj

11.02.2024 u 20:37

Bionic
Reading

Arganovo ulje prikladno je za sve tipove kose; suhoj vraća sjaj i hrani vlasište dok gustu i kovrčavu kosu čini jednostavnijom za oblikovanje

Svi stručnjaci za ljepotu znaju da je korištenje arganovog ulja ključno za jaku, hidratiziranu i sjajnu kosu, a velika pogodnost jest to što ga možemo koristiti na svim tipovima vlasišta.

Dobiveno iz koštica stabla argana porijeklom iz Maroka, arganovo ulje je bogato hranjivim sastojcima (antioksidanti, vitamin E i esencijalne masne kiseline) koji imaju mnoge dobrobiti i savršeno zadovoljavaju potrebe naše kose.

Postoji dobar razlog za to što je velik dio naših omiljenih proizvoda za kosu napravljen baš s ovim uljem.

'Zbog svog bogatog sadržaja vitamina D i E, arganovo ulje hidratizira i pomaže smanjiti upalu vlasišta u slučajevima suhe kože ili prhuti. Također, pomaže stvoriti barijeru oko vlasi bez isušivanja, što ga čini vrlo korisnim za zaštitu od topline', kaže dermatologinja Dendy Engelman za Vogue i dodaje:

'Izvrsno je i za sprječavanje ispucanih vrhova i kovrčavosti, a istovremeno kosi vraća sjaj.'

Potiče rast kose i vraća sjaj

Jedna od glavnih prednosti arganovog ulja jest njegova sposobnost da potiče rast kose.

'Sadrži sve hranjive tvari potrebne za zdravo vlasište pa pomaže ubrzati rast kose i štiti je od lomljenja', napominje dermatologinja.

Tajna arganovog ulja su spojevi zvani fenoli koji stimuliraju vlasište i jačaju folikule dlake kako bi se stvorilo okruženje pogodno za rast kose.

'Zahvaljujući ovom ulju pramenovi su deblji i zdraviji. Ako gubite kosu, svakako preporučujem da isprobate ovaj proizvod uz masažu vlasišta', pojašnjava Andrew Fitzsimons, slavni frizer.

Tko može koristiti arganovo ulje?

Arganovo ulje može se koristiti za sve tipove kose, ali Dendy Engelman kaže da to ovisi o teksturi kose. Tvrdi da ga ljudi s gušćom kosom mogu koristiti svakodnevno, ali oni s tankom trebali bi ga nanositi najviše jednom ili dvaput tjedno kako bi izbjegli to da ona postane teška.

'Osobe s tankom kosom trebat će koristiti malu količinu kako im kosa ne bi izgledala masno dok će osobe s gustom ili kovrčavom kosom morati koristiti izdašne količine za najbolje rezultate', ističe Fitzsimons.

Lakše je od kokosovog ulja

Sva hidratantna ulja koja se mogu usporediti s arganovim imaju iste funkcije u djelovanju na kosu i kožu, ali ipak postoje suptilne razlike kojih biste trebali biti svjesni kako biste odabrali sastojak koji vam najbolje odgovara.

Kokosovo ulje, naprimjer, ima gušću konzistenciju i ne upija se tako lako, pa može ostaviti kosu i vlasište prekomjerno masnim.

'Arganovo ulje je prikladno za sve tipove kose dok je kokosovo prikladnije za osobe s vrlo suhom ili oštećenom kosom', kaže frizer.

U usporedbi s ricinusovim ili uljem jojobe, arganovo ulje je nježnije prema vlasištu te ga dublje i dulje hrani.

Kako koristiti arganovo ulje?

Postoji mnogo načina za korištenje arganovog ulja, a možete ga nanositi samostalno ili kao sastojak u pojedinom proizvodu poput seruma, maski ili šampona.

Andrew Fitzsimons preporučuje da se odlučite za masku za kosu na bazi arganovog ulja, koja može ostati dulje na vlasištu, ako imate problema sa suhoćom ili želite spriječiti perut.

'Ostavljanje ulja na tjemenu 15 do 30 minuta izvrstan je način za rehidrataciju vlasišta i folikula kose', objašnjava.

Ako samo tražite sjaj ili toplinsku zaštitu, preporučuje nanošenje nekoliko kapi na dlanove, a potom na vlažnu kosu uz masiranje vlasišta te uz ponovljeni postupak na pramenovima i vrhovima.