vrhunska gastronomija

Arena Hospitality Group započinje jedinstvenu novu suradnju: Ekskluzivne istarske večere u restoranu Sophia hotela Grand Brioni u Puli

26.05.2025 u 12:55

Bionic
Reading

Nakon uspješno održanih ekskluzivnih večera predvođenih Michelinovim kuharima, poput francuskog chefa Michaela Hussera, poznatih talijanskih kuhara kao što su Nikola Laera, Felice Lo Basso, Alessandro Gavagna, Salvatore Bianco, Alessandro Rossi i Fabio Groppi te hrvatske kuharice Floriane Ružić, u prestižnom ambijentu restorana Sophia unutar Grand Hotela Brioni Pula, A Radisson Collection Hotela, 3. lipnja 2025. započinje ciklus ekskluzivnih istarskih večera koje će spojiti vrhunsku gastronomiju, autentične lokalne namirnice i kulturnu baštinu Istre

Projekt je rezultat suradnje između Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja istarske kuhinje kroz ekskluzivne večere temeljene na najcjenjenijim domaćim proizvodima i namirnicama.

Ograničena na svega 40-ak uzvanika, prva večera pruža ekskluzivan gastronomski doživljaj kroz pomno osmišljenu interpretaciju mesa boškarina i mlade janjetine istarske ovce s mlijeka, poznatije pod nazivom 'agnelino da latte', u kombinaciji s lokalnim sezonskim povrćem, sve u rukama jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova - Gorana Kočiša. U suradnji s također gostujućim vrhunskim slastičarom Dinom Soldan, chef Kočiš - nositelj prve Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj - kreirao je jelovnik koji uključuje četiri slijeda bazirana na mesu boškarina i istarskoj janjeniti, uz desert, a sva jela bit će uparena s pažljivo biranim lokalnim vinima i maslinovim uljima. Na ovoj premijernoj večeri istarske gastronomije spojit će se kulinarska maštovitost s izvrsnošću maslinovih ulja Chiavalon i tradicijom vinarije Damjanić, koja svoju vinsku priču gradi još od početka 18. stoljeća.

Prva u nizu večera imat će i svečani karakter jer će obilježiti početak suradnje između Arena Hospitality Group i AZRRI-a, uz prisustvo Predsjednika Uprave AHG-a, gospodina Relija Slonima, i Predsjednika Uprave AZRRI-ja, gospodina Igora Merlića. Za ovu najavnu priliku oni su izjavili:

Igor Merlić, predsjednik Uprave AZRRI-ja: 'Zahvalni smo Arena Hospitality Groupi na prepoznavanju vrijednosti ove ideje i na tome što je s entuzijazmom prihvatila suradnju koja će donijeti novu dimenziju promociji istarske autentičnosti. Kroz ovu inicijativu ne promoviramo samo proizvode – već način života, krajolik, mirise i okuse Istre pretočene u jedinstveno iskustvo za svakog gosta. Drago nam je što upravo Grand Hotel Brioni Pula postaje pozornica na kojoj se baština pretvara u vrhunsku gastronomiju, a naši partneri su ključni u misiji očuvanja i predstavljanja istarskog identiteta kroz hranu, gostoprimstvo i emociju.'

Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group: 'Ova suradnja predstavlja poseban iskorak za istarski turizam jer se radi o povezivanju luksuznog hotelijerstva s autentičnim lokalnim iskustvima. Vjerujemo da Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, kao jedan od najposebnijih hotela u regiji,pruža savršenu kulisu za stvaranje nezaboravnih doživljaja u kojima se spajaju istarska tradicija, vrhunski domaći proizvodi i visoka gastronomija. Naši gosti traže istinsku autentičnost – i mi im je želimo pružiti na najvišoj razini.'

U projekt su uključene i Turistička zajednica Istarske županije te Turistička zajednica grada Pule, a cilj nije samo kreiranje vrhunskog gastronomskog iskustva, već i nastavak misije koju AZRRI predano provodi više od dva desetljeća – očuvanje i gospodarska afirmacija autohtonih istarskih pasmina te valorizacija njihovih proizvoda kroz turizam i gastronomiju. U suradnji s Arena Hospitality Group, planirana je organizacija četiri do pet istarskih večera godišnje - svaka s novim chefom, temom i sezonskim namirnicama - čime se restoran Sophia pozicionira kao mjesto koje redefinira pojam luksuznog 'high comfort food' iskustva u Istri, istovremeno stvarajući platformu za promociju domaćih proizvoda, mladih kulinarskih talenata i jačanje identiteta istarske kuhinje.

Istarske večere predstavljaju sinergiju tradicije i suvremenog luksuza – spoj koji gostima pruža neponovljivo iskustvo Istre u njezinom najautentičnijem obliku, dok svaka večera postaje autentičan hommage istarskoj zemlji i njezinim resursima. Ovo je tek početak – svaka iduća večera donosi nove chefove, nove namirnice i nove priče. Sljedeće izdanje očekuje nas krajem rujna.

Događaji unutar ovog ciklusa osmišljeni su kao jedinstven spoj tradicije i suvremenog luksuza, mjesto gdje se baština ne čuva u prošlosti, već aktivno prenosi kroz iskustvo – na tanjuru. Doživite autentične okuse Istre, rezervirajte svoje mjesto i uživajte u kulinarskim trenucima posvećenim istarskoj tradiciji, vrhunskim namirnicama i izvrsnoj gastronomiji.