Nakon uspješno održanih ekskluzivnih večera predvođenih Michelinovim kuharima, poput francuskog chefa Michaela Hussera, poznatih talijanskih kuhara kao što su Nikola Laera, Felice Lo Basso, Alessandro Gavagna, Salvatore Bianco, Alessandro Rossi i Fabio Groppi te hrvatske kuharice Floriane Ružić, u prestižnom ambijentu restorana Sophia unutar Grand Hotela Brioni Pula, A Radisson Collection Hotela, 3. lipnja 2025. započinje ciklus ekskluzivnih istarskih večera koje će spojiti vrhunsku gastronomiju, autentične lokalne namirnice i kulturnu baštinu Istre
Projekt je rezultat suradnje između Arena Hospitality Group (AHG) i Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI), s ciljem predstavljanja istarske kuhinje kroz ekskluzivne večere temeljene na najcjenjenijim domaćim proizvodima i namirnicama.
Ograničena na svega 40-ak uzvanika, prva večera pruža ekskluzivan gastronomski doživljaj kroz pomno osmišljenu interpretaciju mesa boškarina i mlade janjetine istarske ovce s mlijeka, poznatije pod nazivom 'agnelino da latte', u kombinaciji s lokalnim sezonskim povrćem, sve u rukama jednog od najcjenjenijih hrvatskih chefova - Gorana Kočiša. U suradnji s također gostujućim vrhunskim slastičarom Dinom Soldan, chef Kočiš - nositelj prve Michelinove zvjezdice u kontinentalnoj Hrvatskoj - kreirao je jelovnik koji uključuje četiri slijeda bazirana na mesu boškarina i istarskoj janjeniti, uz desert, a sva jela bit će uparena s pažljivo biranim lokalnim vinima i maslinovim uljima. Na ovoj premijernoj večeri istarske gastronomije spojit će se kulinarska maštovitost s izvrsnošću maslinovih ulja Chiavalon i tradicijom vinarije Damjanić, koja svoju vinsku priču gradi još od početka 18. stoljeća.
Prva u nizu večera imat će i svečani karakter jer će obilježiti početak suradnje između Arena Hospitality Group i AZRRI-a, uz prisustvo Predsjednika Uprave AHG-a, gospodina Relija Slonima, i Predsjednika Uprave AZRRI-ja, gospodina Igora Merlića. Za ovu najavnu priliku oni su izjavili:
Igor Merlić, predsjednik Uprave AZRRI-ja: 'Zahvalni smo Arena Hospitality Groupi na prepoznavanju vrijednosti ove ideje i na tome što je s entuzijazmom prihvatila suradnju koja će donijeti novu dimenziju promociji istarske autentičnosti. Kroz ovu inicijativu ne promoviramo samo proizvode – već način života, krajolik, mirise i okuse Istre pretočene u jedinstveno iskustvo za svakog gosta. Drago nam je što upravo Grand Hotel Brioni Pula postaje pozornica na kojoj se baština pretvara u vrhunsku gastronomiju, a naši partneri su ključni u misiji očuvanja i predstavljanja istarskog identiteta kroz hranu, gostoprimstvo i emociju.'
Reli Slonim, predsjednik Uprave Arena Hospitality Group: 'Ova suradnja predstavlja poseban iskorak za istarski turizam jer se radi o povezivanju luksuznog hotelijerstva s autentičnim lokalnim iskustvima. Vjerujemo da Grand Hotel Brioni Pula, A Radisson Collection Hotel, kao jedan od najposebnijih hotela u regiji,pruža savršenu kulisu za stvaranje nezaboravnih doživljaja u kojima se spajaju istarska tradicija, vrhunski domaći proizvodi i visoka gastronomija. Naši gosti traže istinsku autentičnost – i mi im je želimo pružiti na najvišoj razini.'
U projekt su uključene i Turistička zajednica Istarske županije te Turistička zajednica grada Pule, a cilj nije samo kreiranje vrhunskog gastronomskog iskustva, već i nastavak misije koju AZRRI predano provodi više od dva desetljeća – očuvanje i gospodarska afirmacija autohtonih istarskih pasmina te valorizacija njihovih proizvoda kroz turizam i gastronomiju. U suradnji s Arena Hospitality Group, planirana je organizacija četiri do pet istarskih večera godišnje - svaka s novim chefom, temom i sezonskim namirnicama - čime se restoran Sophia pozicionira kao mjesto koje redefinira pojam luksuznog 'high comfort food' iskustva u Istri, istovremeno stvarajući platformu za promociju domaćih proizvoda, mladih kulinarskih talenata i jačanje identiteta istarske kuhinje.
Istarske večere predstavljaju sinergiju tradicije i suvremenog luksuza – spoj koji gostima pruža neponovljivo iskustvo Istre u njezinom najautentičnijem obliku, dok svaka večera postaje autentičan hommage istarskoj zemlji i njezinim resursima. Ovo je tek početak – svaka iduća večera donosi nove chefove, nove namirnice i nove priče. Sljedeće izdanje očekuje nas krajem rujna.
Događaji unutar ovog ciklusa osmišljeni su kao jedinstven spoj tradicije i suvremenog luksuza, mjesto gdje se baština ne čuva u prošlosti, već aktivno prenosi kroz iskustvo – na tanjuru. Doživite autentične okuse Istre, rezervirajte svoje mjesto i uživajte u kulinarskim trenucima posvećenim istarskoj tradiciji, vrhunskim namirnicama i izvrsnoj gastronomiji.