ODLAZAK MODNE KRALJICE

Anna Wintour dostojanstveno zablistala na Met Gali koja bi mogla biti njezina posljednja

08.05.2018 u 12:00

Bionic
Reading

Anna Wintour zablistala je na crvenom tepihu prestižne Met Gale koja svake godine okupi estradnu kremu, no čak ni široki osmijeh na njezinom licu, koji je rijeđi od nekih endemskih vrsta, nije uspio utišati glasine kako je ovo zadnja u nizu Met Gala koju će Wintour organizirati kao urednica američkog Voguea

Brojne poznate dame plijenile su pažnju svojim izborom stajlinga na ovogodišnjoj Met Gali u Muzeju umjetnosti Metropolitan u New Yorku. Tematika najiščekivanijeg modnog događanja godine bila je 'Nebeska tijela: Moda i katolička imaginacija', a kao i svake godine bilo je tu najbolje odjevenih dama, kao i najgore odjevenih dama koje su se pošteno osramotile.

Anna Wintour, svakako nije jedna od onih koje su omašile modni zadatak. Urednica američkog Voguea stigla je na crveni tepih u pratnji svoje kćeri Bee Shaffer, odjevena u romantičnu svjetlucavu haljinu s potpisom modne kuće Chanel, dok je njezina 30-godišnja kći nosila raskošnu crvenu couture haljinu na jedno rame s potpisom modne kuće Valentino.

  • +8
Anna Wintour Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Obje poznate dame ispratile su tematiku ovogodišnje Met Gale katoličkim detaljima koje su uklopile u stajling. Dok je Shaffer odabrala 'clutch' torbicu s detaljem križa, Wintour je svoj stajling začinila dugačkim lančićem s predimenzioniranim križem.

68-godišnja Anna Wintour nije skidala smješak s lica, unatoč nagađimanja o njezinom odlasku s čela urednice Voguea koja ju ne prestaju pratiti. Naime, mediji su se raspisali o tome kako slavna urednica odlazi iz kompanije Condé Nast, u kojoj je obnašala funkciju umjetničke direktorice od 2013. godine, a samim time da napušta i poziciju glavne urednice Voguea. Odstupanje s navedenih pozicija Anna navodno namjerava realizirati nakon finaliziranja rujanskog izdanja, točnije nakon vjenčanja kćeri Bee Shaffer, koja se u srpnju udaje za Francesca Carrozzinija, sina bivše urednice talijanskog Voguea, France Sozzani.

Navodno bi udaja njezine kćerke trebala poslužiti kao idealna izlika za javnost da utjecajna urednica najavi odlazak u mirovinu. Iako brojni izvori inzistiraju na tome da je Anninu vremenu u medijskoj kompaniji Condé Nast došao kraj, tvrtka je promptno odbacila glasine, no poricanje glasnogovornika kompanije i intervencija izvršnog direktora Condé Nasta, Roberta A. Sauerberga, koji je svim urednicima naredio da opovrgnu medijske napise, nisu zaustavili daljnja nagađanja.

  • +46
Met Gala 2018. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Šuška se kako je ovogodišnja Met Gala posljednja u nizu koju će Wintour organizirati kao urednica prestižnog modnog časopisa. Met Galu pokrenula je Anna Wintour davne 1995. godine i otada svake godine zajedno s bliskim suradnicima iz Voguea sastavlja listu najutjecajnijih uzvanika s estrade. Ova prestižna modna manifestacija humanitarnog karaktera svake godine ugosti 650 do 700 gostiju, a svi koji se ne nalaze na listi za ulaznicu trebaju izdvojiti 30.000 dolara.

Vezano uz nagađanja kako uskoro napušta Condé Nast, Showbiz411 izvijestio je kako Wintour neće dogodine organizirati Met Galu, što bi značilo samo jedno - Met Gala više nikada neće biti ista. Iako se posljednjih godina ova modna manifestacija svela na statement stajlinge i listu slavnih uzvanika, dok se istovremeno povećao budžet, a donacije gostiju smanjile, Met Gala je prvenstveno osnovana kako bi se skupila sredstva za Costume Institute u sklopu Muzeja umjetnosti Metropolitan u kojem se čuva čak 35.000 kostima i modnih dodatka s pet kontinenata, od kojih su neki stari čak sedam stoljeća.

Unatoč papreno skupim ulaznicama, Met Gala iz godine u godinu prikuplja sve manje novaca. 2017. godine prikupilo se 12,2 milijuna dolara, u usporedbi s prikupljenih 13,5 milijuna dolara godinu ranije. 2017. godine na organizaciju je potrošeno 3,85 milijuna dolara, dok je 2016 godine potrošeno tristo tisuća dolara manje.

  • +6
Najlošije odjevene dame na Met Gali Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia