koliko pitanja...

[ANKETA] Internet je podijeljen, a što vi kažete? Jabuci je mjesto u francuskoj salati, da ili ne?

  • Autor: B. R.
  • Zadnja izmjena 24.12.2020 10:50
  • Objavljeno 24.12.2020 u 10:27
tportal

Izvor: Profimedia/YAY Media AS/Alamy / Autor: N.N.

Kako to obično bude, polarizacija društva prisutna je na raznim temama, najčešće političkim, no ponekad se podjela uvuče i neki drugi segment. Ovog puta pred vama je gastronomsko-nutricionističko pitanje, je li jabuci mjesto u francuskoj salati ili ne?

Nećemo sada ulaziti u debatu govorimo li ovdje ustvari o francuskoj ili ruskoj salati, nego ćemo se fokusirati na samo jednu namirnicu - jabuku. Dobar dio ljudi u francusku salatu stavlja jabuku narezanu na kockice, a što je recept koji vam tportalova slana kuharica i preporučuje. Ipak, neki od nas pripadaju timu koji kaže 'ne' jabuci u francuskoj salati, a zanima nas i vaše mišljenje.

U nastavku vam donosimo naš recept za savršenu francusku salatu.

Sastojci:

  • 450 g zamrznute mješavine graška i mrkve
  • 300 g krumpira
  • 200 g kiselih krastavaca
  • sol
  • ¼ jabuke granny smith

Sastojci za nadjev:

  • 360 g majoneze (4 vrećice)
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • žličica senfa
  • crni papar
  • sol

Priprema

  1. Zamrznutu mješavinu povrća stavite u kipuću posoljenu vodu te kuhajte otprilike 10 - 15 minuta, dok grašak i mrkva ne budu kuhani. Istovremeno u drugu posudu s posoljenom hladnom vodom stavite krumpir u kori da se kuha dok dovoljno ne omekša. Krumpir je važno kuhati cijelog u kori kako se ne bi raspao.
  2. Grašak i mrkvu ocijedite i ohladite, a krumpiru nakon što se ohladi ogulite koru i nasjeckajte ga na jednake komadiće. Zatim nasjeckajte kiselu jabuku koja će salati dati svježinu i dodajte ju u posudu s nasjeckanim povrćem.
  3. Majonezu pomiješajte sa senfom, vrhnjem, soli i paprom te dodajte u mješavinu povrća.
  4. Dodajte sitno sjeckane krastavce i sve lagano promiješajte.
  5. Salatu ohladite i poslužite uz puricu i mlince. Po želji možete umiješati i žlicu nasjeckanog peršina.