HRVATSKI MALIŠAN U SAD-U

Američka premijera za Doking XD u Los Angelesu

  • Autor: I. Ć.
  • Zadnja izmjena 18.11.2011 17:10
  • Objavljeno 18.11.2011 u 15:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Nakon što su europsku javnost zaintrigirali predstavljanjem prototipnog XD-a u Frankfurtu, ekipa Vjekoslava Majetića odlučila je isto učiniti i s one strane Atlantika

Američki mediji bruje o interesantnom električnom mališanu koji nudi najbolje od dva svijeta - sportske vozne osobine i nultu stopu emisiju stakleničkih plinova.

Hrvatska tvrtka ponajprije poznata po robotiziranim strojevima za razminiranje, XD je predstavila sloganom: 'dizajniran kao luksuzni automobil, izrađen za trkaću stazu'.

U Dokingu su, čini se, još uvijek u potrazi za strateškim investitorom koji bi omogućio visokoserijsku proizvodnju električnog mališana. Obzirom na stanje svjetske ekonomije, ne čudi da je teško privući zainteresirane partnere čak i kada proizvod u pitanju smješta troje putnika u kompaktnu i vizualno atraktivnu karoseriju dužine 2,85 m, te ga pogone dva para elektromotora (po jedan u svakom kotaču) ukupne snage 240 KS i 720 Nm, što je dovoljno za sprint do 100 km/h za 4,2 sekunde, te prevaljivanje udaljenosti do 160 km pri 80 km/h.

Sportske vozne osobine zajamčene su niskim težištem zahvaljujući litij-fosfornoj bateriji od 320 kilograma, kapaciteta 33 kWh koja je smještena u podnicu automobila.

Hoće li prvi hrvatski prototipni električni automobil naići na plodno tlo i postati prvi hrvatski serijski automobil uopće, ostaje za vidjeti. Mi se nadamo da će Vjekoslav Majetić uspjeti ostvariti svoj san te, između ostalog, postaviti Hrvatsku na automobilsku kartu svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi