MALE PREINAKE

Ako volite skandinavski stil, oduševit će vas ove ideje za uređenje doma

03.07.2021 u 17:00

Bionic
Reading

Funkcionalno, a ujedno lijepo i minimalistički bez pretjerivanja je ono je što čini skandinavski dizajn toliko privlačnim svima onima koji su rođeni daleko od europskog sjevera

Skandinavski način života osvojio je svijet ne samo svojom filozofijom već i praktičnom primjenom u modnom ili dizajnerskom aspektu.

Ljubitelji interijera godinama se ne prestaju diviti kreativnosti Danaca, Šveđana i Norvežana, a ovaj stil koji na najbolji način spaja suvremene i tradicionalne trendove zapravo i nije težak za postići.

Ako ste i vi zaljubljeni u dizajn nastao na sjeveru Europe, lako možete donijeti skandi duh i u vaš dom, a bez da morate uletjeti u 'crveno'.

Ono što odlikuje sjevernjačko uređenje doma je da se poštuju načela ugodnosti, jednostavnosti i bezvremenosti.

Ako svoj dom želite urediti na skandinavski način, prije svega biste se držati ​​ovih pet savjeta:

1. Prirodni materijali poput drva su ono što vam treba

Drvo je osnovni materijal pri uređenju doma na način kako to rade stanovnici europskog sjevera. Budući da je skandinavski namještaj izrađen od svijetlog drva najbolje je nadopuniti ga detaljima od drugih prirodnih elemenata... Razmišljajte npr. o efektnim drvenim granama u XXL vazi, češerima u keramičkoj zdjeli ili detaljima od mramora. Staklo je također popularan izbor za dizajn i ima prednost što prostor čini vizualno prostranijim.

2. Detalji koji daju posebnost

Udobnost je Skandinavcima na prvom mjestu pa nije nikakvo čudo što je hygge filozofija življenja koja promovira stvaranje ugodnog kutka u svojem domu, postala svjetski fenomen. Za dodatnu dozu udobnosti u dnevnoj sobi i spavaćoj sobi, koristite puno tekstila poput jastučnica od lana i pamuka s motivima iz prirode ili šarenim geometrijskim uzorcima... Možete se odlučiti i za pokrivač od krupne vune u kremastim, zemljanim ili pastelnim tonovima, janjeće ili ovčje kože (po mogućnosti u varijanti od umjetnog krzna) u bijeloj, crnoj ili sivoj boji. Svijeće, starinske svjetiljke i bakreni elementi daju svakom prostoru posebnu toplinu i lijep ugođaj.

3. Funkcionalnost na prvom mjestu

Načelo dizajna da forma slijedi funkciju, odnosi se i na skandinavski namještaj. To znači da npr. oblik, tj. izgled nekog predmeta proizlazi iz njegove namjene. Drugim riječima predmeti poput namještaja (stolovi, ormarići, stolice, sofe itd.) ili kućni dodaci trebali bi biti izravni i jasni, pa bi njihova funkcija trebala biti izravno prepoznatljiva. Stoga su minimalizam i čisti oblici kreativna misao vodilja za skandinavske dizajnere.

4. Trik je u kombiniranju boja

Iako neutralne boje poput bijele, bež, sive ili crne ne bi trebale nedostajati u sobi u skandinavskom stilu, intenzivnije boje poput crvene, žute, zelene ili plave daju posebno ozračje svakom prostoru - bilo u dnevnoj sobi ili npr. u hodniku. Tekstil je posebno idealan za to, ali i u obliku ukrasnih elemenata poput npr. zidnih boja ili manjih komada namještaja. Ako želite svoja četiri zida opremiti na skandinavski način, ne biste trebali to učiniti bez malo boje i usredotočite se na svijetle nijanse. Malo boje dat će svakom interijeru dobrodošao dašak vedrine.

Budite kreativni

Zahvaljujući internetskim blogovima, Pinterestu i Instagramu, ljubitelji skandi dizajna svugdje mogu pronaći DIY inspiraciju. Unikatni ukrasi za vaš dom mogu se brzo i jednostavno napraviti uz malo volje i minimalna ulaganja. Što kažete npr. za 'rogove' od grančica i ovalne drvene ploče ili moderni ukras od metalnih vješalica za odjeću? Upravo se ovi 'Uradi sam/a' pothvati savršeno slažu sa životnim stilom s dalekog sjevera.