bitni zadaci

Ako ovo napravite do kraja lipnja, uživat ćete u raskošnom vrtu čitavo ljeto

27.06.2023 u 05:48

Bionic
Reading

Stručnjaci za uređenje vrtova istaknuli su ključne zadatke koje vrijedi obaviti do kraja lipnja kako bi vaš vrt blistao punim sjajem čitavo ljeto

Dolazak ljeta znači i bitno drugačije uvjete za brižno posađene biljke u lijepo uređenim vrtovima, jer potrebno im je osigurati nekoliko preduvjeta za uspješan rast i po vrućem vremenu.

Učestalije zalijevanje, orezivanje i kontrola bolesti samo su neki od poslova koje vrijedi obaviti na samom početku ljeta, a eksperti za održavanje vrtova izdvojili su ključne korake koje vrijedi poduzeti do kraja lipnja.

Vrt bez korova Izvor: Profimedia / Autor: tportal

'Lipanj označava pravi početak ljeta, a porast temperatura znači i više brige oko vrta. Kako biste spriječili gubitak biljaka, nekoliko zadataka svakako obavite do kraja ovog mjeseca', napominje ekspert za vrtove William Mitchell.

Svakodnevno zalijevajte tijekom vrućina

'Početkom ljeta znamo svjedočiti sušama pa je posebno bitno da tada obilnije zalijevate svoje biljke jer će u suprotnom uvenuti', kaže Mitchell.

Visoke temperature isušuju zemlju pa joj je potrebno više vode, no svakako izbjegnite zalijevanje po jakom suncu jer tada dolazi do isparavanja, što može biti kobno za biljke.

Orezivanje biljaka koje cvatu u proljeće

Biljke koje cvatu tijekom proljeća neophodno je orezati upravo u lipnju kako bi raskošno cvale i ljeti.

Uklonite ocvale pupove i sve uvenule stabljike, a posebnu pozornost obratite na pojavu bolesti te odrežite zaražene dijelove.

Pripazite na puževe

Puževi su bez sumnje jedni od najvećih štetočina u vrtovima jer se obožavaju hraniti lišćem pa za sobom ostavljaju biljke s mnogobrojnim rupicama, nakon čega one ubrzo uvenu.

'Ako primijetite puževe, poradite na tome da uklonite njihovu populaciju. Češće se pojavljuju nakon kiše pa je upravo to najbolje doba za kontrolu i pravovremenu prevenciju', ističe stručnjak.

Stavite potporu visokim biljkama

Pričvršćivanje visokih biljaka na kolce pomoći će im da postanu 'punije' za vrhunac ljetne sezone.

'Biljke koje obično imaju koristi od potpore su dalije, delfiniumi, božuri i ljiljani. Oni su vrlo česti u većini vrtova pa je jako važno da budu sigurni i čvrsti.'

Iznesite viseće košare

Do lipnja je preporuka držati viseće košare s cvijećem u zatvorenom zbog zaštite od kasnih mrazova koji bi bili štetni za njih.

S obzirom na to da je temperatura sada u porastu i da je rizik od mraza malo vjerojatan, biljke će imati više koristi od boravka u prirodnom okruženju i izložene svjetlosti, a vi ćete napokon moći uživati u njihovom punom sjaju.