KORISNO JE ZNATI

Ah, te dosadne akne!

12.03.2011 u 08:15

Bionic
Reading

Bolni prištevi i problematičan ten sve češće su svakodnevica ne samo tinejdžera već i onih koji su davno napustili pubertetske dane. Ovi neželjeni 'ukrasi' dosadna su pojava, a mnoge brinu i ružni ožiljci koji nekad nastanu nakon njihova liječenja

Ožiljci se javljaju kad se ošteti koža, primjerice ako istišćeš prištiće i tako je oštetiš (ili stavljaš agresivna sredstva na kožu). Ponekad jednostavno ne možeš zaustaviti razvoj ožiljaka, ali zato postoje načini koji će minimalizirati šanse za njihov nastanak!

1.Djeluj odmah
Dakle, čim se akna stvori, podsjeti se čistiš li redovito lice i paziš li dovoljno na higijenu. Već smo pisali o mnogim načinima borbe protiv prištića, bilo da koristiš sredstva iz drogerija, ljekarni ili kućne radinosti. Dobro je redovito (dva puta tjedno) raditi piling. Ako imaš mnogo prištića i čini ti se da se samo stvaraju jedan za drugim, poput pošasti, ne odgađaj posjet liječniku ili dermatologu.

2.Izbjegni upalu
Ako je ikako moguće, izbjegni da ti se prištići upale jer – upaljeni prištić ima veće šanse da kasnije ostavi ožiljak! Nemoj činiti ništa što će dodatno iritirati kožu – primjerice istiskivati ga, prčkati po njemu ili stavljati agresivna sredstva na njega. Lice peri u mlakoj vodi i s neutralnim sredstvima za pranje lica.

3.Ne istišći akne! Istiskivanjem se infekcija širi na okolne dijelove kože, koja postaje nadražena i crvena (kao da nije dovoljno i ono crvenilo na samoj akni!). Istiskivanjem možeš stvoriti ranicu i znatno produljiti vrijeme zalječenja akne. Iako ti se to vjerojatno čini kao vječnost, crvenilo mora nestati samo od sebe, kao što je i nastalo i zapravo nema nekog efektnog sredstva koje će pomoći u njegovom bržem povlačenju. Uvijek je bolje izabrati što prirodniju kozmetiku, jer ona će najmanje iritirati prištiće.

Redovito čišćenje lica neagresivnim sredstvima ključno je u borbi protiv dosadnih prištića


4.Posjet liječniku
Osim ako utvrdiš da si sklon ožiljcima, liječnika posjeti i ako od prištića po licu ili tijelu imaš kvržice, poput malenih cista. Jer upravo su kvržice predispozicija za ožiljke od akni! U ovakvim slučajevima liječnik mora brzo djelovati i dati terapiju koja će znatno smanjiti nastanak ožiljaka.

Kako uspješno prikriti prišteve

Čišćenje
Prije svega iznimno je važno dobro očistiti kožu kako se prišt ne bi naknadno upalio. Najbolje je na aknu nanijeti poseban preparat za isušivanje namijenjen aknastoj koži.

Nanošenje podloge
Umjesto klasičnog pudera, vizažisti kažu da je, ako je moguće, bolje koristiti tonirajuću kremu. Ako ipak koristiš tekući puder, odluči se za onaj namijenjen problematičnoj koži. Osim toga, bitno je i da je riječ o antibakterijskom i dermatološki testiranom proizvodu.

Korektor
Odaberi korektor koji je namijenjen upravo koži sklonoj prištićima, pažljivo ga nanesi i malo razmaži, vrhovima, naravno, čistih prstiju. Važno je i da nijansa bude najbliža tvojoj puti.

Puder u prahu

Za kraj možeš nanijeti tanji sloj pudera u prahu koji će upiti masnoću i dodatno prekriti nepravilnosti. Pazi da se radi o prozračnom puderu koji neće začepiti pore i prouzročiti još više nevolja.

Naravno, neželjene prišteve iskorijeniš, nikako ne preskači skidanje šminke navečer! Obavezno očisti lice i nanesi kremu prije spavanja, ne pretjeruj s teškim make-up podlogama, pušenjem, alkoholom i nezdravom prehranom.