ODABRANI SUDIONICI CINELINKA

Zvonimir Jurić tražit će koproducente u Sarajevu

08.04.2010 u 16:15

Bionic
Reading

Poziv za prijave na CineLink 2010 bio je otvoren od 15. siječnja do 10. ožujka. Natječaj je zatvoren s rekordnim brojem prijava – preko 90 projekata iz 16 zemalja, a jedini uvršteni hrvatski autor je Zvonimir Jurić

Selekcijski odbor izabrao je ukupno 17 projekata za CineLink i CineLink Plus selekcije, prema kriterijima potencijala autora i snage same priče s jedne te potencijalnih koristi koje za projekt pružaju radionice za razvoj i koprodukcijski market s druge strane.

Dvanaest projekata odabranih za CineLink sudjelovat će, prije koprodukcijskog marketa, u radionici za razvoj projekata koja se, u suradnji s Binger Filmlabom, održava od 23. do 27. travnja u Sarajevu. Odabrani redatelji i producenti na radionici će raditi kako na razvoju scenarija, tako i na razvoju financijskih, pravnih i marketinških strategija svojih projekata.

Pet projekata odabranih za CineLink Plus bit će predstavljeni direktno na CineLink koprodukcijskom marketu tijekom Sarajevo Film Festivala u lipnju. Među njima je i jedini hrvatski autor koji se probio u CineLink konkurenciju - Zvonimir Jurić ('Crnci') s projektom 'Sveta Ana u polju' na kojemu mu je koscenaristica Jelena Paljan.

Prije marketa, CineLink selekciji pridružit će se dodatni projekt sa statusom gostujućeg projekta. Ova inicijativa, pokrenuta u suradnji s Goteborg Film Fundom, rezultat je želja koje su izrazili filmski profesionalci iz zemalja izvan CineLink regije, ali sličnih produkcijskih i umjetničkih realnosti.

Projekti iz obje CineLink selekcije natječu se za CineLink nagrade.

Ovogodišnja selekcija predstavlja najbolje od filmske industrije jugoistočne Europe – od iskusnih i priznatih autora koji predstavljaju svoje najnovije projekte, kao što su Damjan Kozole i Srdan Golubović, autora koji, nakon izuzetno uspješnih debitanskih ostvarenja pripremaju nove filmove – Florin Serban, Orhan Eskikoy, Tudor Giurgiu, Adrian Sitaru, Darko Lunglov, Arpad Bogdan, dugo očekivanih debitantskih filmova autora poput Balinta Kenyeresa i Bogdana Mustate, čiji su kratki filmovi višestruko nagrađivani, do potpuno novih autora od kojih očekujemo uzbudljiva nova otkrića