za izbjeglice - besplatno

Znajući kako je to biti stranac u nekoj zemlji, ove su žene osmislile jedinstvene radionice dobrodošlice u Hrvatsku. Evo što će se na njima učiti

  • Autor: V. Ba.
  • Zadnja izmjena 13.05.2022 14:32
  • Objavljeno 13.05.2022 u 14:32
Alexandra Chioureas Posković i Sabina Bajruši

Alexandra Chioureas Posković i Sabina Bajruši

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: n.n.

Ljudi se odlučuju u Hrvatskoj pronaći svoj novi dom iz raznih razloga; posao, brak, studiranje ili usavršavanje, sport i kultura ili nažalost rat ili migracija. Želeći pružiti dobrodošlicu svima onima koji dolaze u Hrvatsku, kroz svoje znanje, ali i iskustvo doseljeništva, Alexandra Chioureas Posković i Sabina Bajruši iz Američkog instituta, škole engleskog jezika, odlučile su pokrenuti jedinstveni ciklus radionica 'Welcome to Croatia' na engleskom jeziku

Dobrodošli u Hrvatsku je program radionica u trajanju od četiri tjedna namijenjen migrantima, imigrantima, izbjeglicama i svima koji planiraju trajno ili privremeno Hrvatsku učiniti svojim domom.

"Bez obzira na razlog, napuštanje doma i naseljavanje u novoj zemlji obično je stresno i zahtijeva puno prilagodbe i učenja. Uočivši potrebu kako među ljudima koje smo susretale i privatno i poslovno, kao i kroz vlastito iskustvo doseljavanja, osmislili smo ovaj program dobrodošlice u Hrvatsku kako bi olakšale preseljenje i prilagodbu na život u drugoj zemlji učinile toplijom i jednostavnijom. Upravo tako ove radionice obuhvaćaju sažete i točne informacije o životu u Hrvatskoj, kako bi svima kojima je to potrebno olakšali prilagodbu na novi jezik i kulturu kroz učenje i druženje", rekla je o programu radionica i samoj ideji Alexandra Chioureas Posković, direktorica Američkog instituta.

Sadržaj radionica je bogat te obuhvaća raznolike teme poput upoznavanja s osnovnim izrazima/riječima na hrvatskom, hrvatskim kulturnim posebnostima i običajima, teme vezane uz naseljavanje, zdravstvo, traženje posla, socijalno osiguranje, obrazovanje, djecu, kao i informacije o pravima i odgovornostima te administraciji. Osim što će polaznici naučiti o Hrvatskoj i povezati se, ove radionice su im izvrsna prilika da ujedno poboljšaju i svoje znanje engleskog jezika.

Na radionice se može prijaviti individualno, ali također ih je moguće i organizirati za organizacije i tvrtke, kao i ostale grupe, te prilagoditi dio sadržaja potrebama polaznika. Kako bi im pružili podršku i dobrodošlicu, te pomogli u izazovnom razdoblju, za sve one osobe koji imaju status izbjeglica u Hrvatskoj, ovaj tečaj je besplatan.

Ljeto je vrijeme češćeg doseljavanja u Hrvatsku prije početka nove školske, akademske godine i poslovnog kvartala, stoga prvi ciklus radionica kreće 4. lipnja, a nastaviti će se organizirati i dalje u novim terminima, javlja Američki institut.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!