mozaik knjiga

Objavljena je zbirka priča Dimitrija Popovića 'Kratak život odrubljene glave'

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.05.2022 10:28
  • Objavljeno 12.05.2022 u 10:28
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović svoju je crtačku i slikarsku vještinu preslikao u knjigu 'Kratak život odrubljene glave', snažnu, meditativnu i uznemirujuću zbirku priča o ljepoti i tragičnosti života, umjetnosti i smrti objavljenu u izdanju Mozaika knjiga

Kako se ističe u najavi, knjiga objedinjuje četiri priče ovog vrhunskog slikara i poznatog književnika koje se međusobno razlikuju, ali ih povezuje autorski rukopis i promišljanje o tankom bridu prirode i nadprirode.

Priče su formirane kao pripovjedna kronika, uglavnom anonimusa koji život ili promatraju ili nad njim provode eksperimentalne metode. Često senzualna i neobična, zbirka "Kratak život odrubljene glave" suočava nas s velikom ljepotom i tragičnošću života, umjetnosti i smrti, ističu iz Mozaika knjiga.

Slikar, kipar, grafičar i pisac Dimitrije Popović (1951.) dosad je priredio 70-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na više od tristo grupnih. Dobitnik je tridesetak domaćih i međunarodnih nagrada za likovnu umjetnost i književnost, a o djelu Dimitrija Popovića do sada je objavljeno trinaest monografija te snimljeno petnaest dokumentarnih filmova.

Objavio je dosad knjige "Veronikin rubac" (1996.), "Smrt u slikarstvu" (2001.), "Priče iz Arkadije" (2005.), "Corpus Mysticum" (2007.), "Raspeće strasti" (2008.), "Blud i svetost" (2010.), "Smrt Danila Kiša" (2011.), "Luča Njegoševe noći" (Zagreb, 2012.), "Proces Kafkinoga Preobražaja" (2013.), "Ljubičasto ogledalo" (2015.), "Eros, krv i svetost" (2017.), "Uokvirene riječi" i "Labirinti sjećanja" (2018.), "Mit o ženi" (2020.), "Likovni zapisi u doba korone" (2021.) te "Slikarstvo i mržnja" (2022.). Član je Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Dukljanske akademije nauka i umjetnosti, Ruske akademije književnosti, Slavenske akademije književnosti i umjetnosti (Bugarska), Crnogorskog PEN centra, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!