GLUMAČKE NAGRADE

Zlatko Vitez, Vanda Winter i Damir Lončar dobitnici Najhistriona

22.12.2021 u 23:45

Bionic
Reading

Nagrade Najhistrion za 2020. i 2021., koje Glumačka družina Histrion dodjeljuje za izvanredan umjetnički doprinos histrionskim ostvarenjima, svečano su u srijedu u Histrionskom domu uručene Vandi Winter, Damiru Lončaru i Zlatku Vitezu

Glumačka družina Histrion Nagradu Najhistrion dodjeljuje od 1993. najzaslužnijim pojedincima s najboljim histrionskim - glumačkim, redateljskim, glazbenim, scenografskim i inim kazališnim - ostvarenjima u protekloj godini. Kako u 2020. nagrada zbog pandemije nije dodijeljena, ove je godine dodijeljena i za 2020. i za 2021.

O nagradama je odlučivalo prosudbeno povjerenstvo koje su činili glumica Ana Majhenić-Herceg, redatelj Zoran Mužić i Enes Hodžić, vršitelj dužnosti ravnatelja Centra za kulturu Histrionski dom.

Tijekom 2020. Glumačka družina Histrion izvela je tri premijerna naslova, 'Mačak u vreći' Georgesa Feydeaua u režiji Damira Lončara, 'Gle, kako dan lijepo počinje' Zvonimira Bajsića u režiji Zorana Mužića, te 'Na parove razbroj s'' Petera Quiltera u režiji Ivana-Gorana Viteza.

  • +7
Dodjela nagrada Najhistrion za 2020./2021. godinu Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

U 2021. u svibnju je praizveden satirični kabaret Miroslava Krleže i Zlatka Viteza 'Evropa za nas ima štrik' redatelja Zlatka Viteza, u srpnju je uslijedila praizvedba teksta Nine Škrabea 'Stoka sitnog zuba' u režiji Zorana Mužića te, u studenome, premijera komada 'Bila je to ševa' koji je po tekstu Ephraima Kishona postavila redateljica Lea Anastazija Fleger.

Najhistrionionima u 2020. i 2021.proglašeni su Vanda Winter, za 'vrhunske glumačke transformacije' u ulogama Anđelke Capak u predstavi 'Stoka sitnog zuba', te Julije, Dadilje i Lukrecije u predstavi 'Bila je to ševa', te Damir Lončar, za režiju Feydeauove predstave 'Mačak u vreći' i ulogu načelnika Martina Kukučke u predstavi 'Stoka sitnog zuba', dok je ravnatelj Histriona Zlatko Vitez nagrađen za autorski projekt - glumačku izvedbu, režiju, dramaturgiju i scenografiju predstave 'Evropa za nas ima štrik'.

Po mišljenju ocjenjivačkog suda, Vanda Winter istaknula se kad odlična komičarka te pokazala široki spektar svog talenta vješto i šarmantno prelazeći iz uloge u ulogu, čineći svaku od njih živom i punokrvnom osobom na sceni.

'Damir Lončar kazališna je osoba par exellence, neizmjernog talenta i znanja, te scenskog šarma. Dugogodišnji je Histrion, izrazito vješt i kao redatelj i kao glumac koji uvijek donosi lakoću scenske igre, zavidnu glumačku vještinu te precizan osjećaj za komičnost situacije', mišljenje je ocjenjivačkog suda pročitano na dodjeli.

U obrazloženju nagrade Zlatku Vitezu ističe se kako je on svojim autorskim projektom 'Evropa za nas ima štrik' dosegao vrhunac svog umjetničkog djelovanja, iskazavši se kao vješt dramaturg, izvrstan redatelj, ali i kao interpret, pokazavši 'maestralnu dubinu glumačkog umijeća, vještinu i snagu glumačkog zanata te karizmu glumca samoga na sceni'.

Dodjelu koju je u Histrionskom domu vodila glumica Ana-Majhenić Herceg uveličao je nastup Gabi Novak u pratnji Matije Dedića.