'ŠTO ŽELI EUROPA?'

Žižek i Horvat o budućnosti EU-a u Londonu

22.11.2013 u 10:52

Bionic
Reading

Filozofi Srećko Horvat i Slavoj Žižek svoju će knjigu 'Što želi Europa?' predstaviti 26. studenog u glavnom gradu Velike Britanije na University Collegeu London. Horvat i Žižek će sudjelovati i u raspravi o 'Europi i njenom nezadovoljstvu' te budućnosti EU-a

Nakon što je uspješno predstavljena u Njemačkoj, polemička knjiga svjetski poznatog filozofa Slavoja Žižeka i hrvatskog teoretičara Srećka Horvata o budućnosti Europe dolazi u Veliku Britaniju. 'Što želi Europa?' svoj naslov uzela je od slavnog pitanja Sigmunda Freuda o ženama, ironično se poigravajući s maglovitošću europske budućnosti, s obzirom na krizu u kojoj se nalazi Europska unija.

Srećko Horvat bio je dugogodišnji programski direktor Subversive Festivala u Zagrebu, na kojemu je redovit gost i glavna zvijezda bio Žižek, a tako je i nastala ideja o njihovoj zajedničkoj suradnji na temu Europe.

Predstavljanje knjige u Londonu najavljeno je kao zanimljiv događaj na kojem će 'jedan od najvažnijih živućih filozofa' diskutirati sa svojim 'hrvatskim kolegom', čija je država 'odnedavno postala članica EU-a', koji se zalaže za 'drugačiju Europu u kojoj će svi naći jednakost'. Moderirat će dr. Bojan Aleksov, a upad je pet funti.