rad arhitekta Nevena Šegvića

Zgrada Muzeja grada Rijeke upisana u Registar kulturnih dobara RH

  • Autor: M.J./Hina
  • Zadnja izmjena 12.12.2019 16:49
  • Objavljeno 12.12.2019 u 16:49
Muzej grada Rijeke

Muzej grada Rijeke

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Zgrada Muzeja grada Rijeke, rad arhitekta Nevena Šegvića iz 1976., upisana je u Registar kulturnih dobara RH kao preventivno zaštićen objekt, temeljem odluke Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH, izvijestili su u četvrtak iz Muzeja.

Zgrada je podignuta u dvorištu Guvernerove palače za potrebe tadašnjega Muzeja narodne revolucije, prvog poratnog objekta u Rijeci izgrađenog isključivo za kulturne potrebe. Muzej narodne revolucije dotad je funkcionirao u skučenim prostorijama na Trsatu, stoji u priopćenju Muzeja grada Rijeke.

Izgled zgrade je inspiriran prvom zgradom Muzeja američke umjetnosti Whitney u New Yorku iz 1966. godine, što je bilo djelo arhitekta Marcela Breuera. Riječki Muzej izgrađen je sa četiri izložbeno-galerijske etaže. Fasade okrenute prema dvorištu uobličene su kao jednostavni ravni volumeni u obliku četvrtastih kubusa. Takva moderna graditeljska gesta ušla je kao iznenađenje u okolni prostor, definiran graditeljskom logikom iz 19. stoljeća, kontrastno ga naglašavajući.

 Projekt je svojedobno dobio Republičku i saveznu nagradu lista Borba za najbolje arhitektonsko ostvarenje u Hrvatskoj 1976. godine. Muzej narodne revolucije djelovao je kao ustanova do 1994., kada je odlukom Gradskog vijeća organizacijski preoblikovan u Muzej grada Rijeke.

Zgrada je 2002. godine adaptirana zbog potrebe za dodatnim prostorom pa je njena unutrašnjost djelimično izmijenjena  izmijenjena, i to tako što su na drugom i trećem galerijskom katu. kao privremeno rješenje, ugrađene nove međukatne konstrukcije. Na drugom katu dobiven je dodatan prostor za čuvanje muzejskoga fundusa, a na trećem katu dodatni izložbeni prostor.

 Zgrada Muzeja grada Rijeke trenutačno se obnavlja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!