za države središnje europe

Pet hrvatskih projekata u konkurenciji za arhitektonsku nagradu Piranesi

23.10.2019 u 12:48

Bionic
Reading

Objavljene su nominacije za Nagradu Piranesi, priznanje koje se jednom godišnje dodjeljuje za najuspješnija arhitektonska djela iz Središnje Europe

Nagrada Piranesi dodjeljuje se svake godine za najuspješnija djela recentne arhitekture iz osam država Središnje Europe – Austrije, Češke, Hrvatske, Grčke, Italije, Mađarske, Slovačke i Slovenije, s time što je svaka država sastupljena s po pet djela, javlja Vizkultura.

  • +16
Grand Park Hotel Rovinj Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Maistra.com

Za izbor su zaduženi službeni selektori nagrade, po jedan za svaku državu, a hrvatski je selektor arhitekt i teoretičar arhitekture Maroje Mrduljaš. Njegov odabir čine Hotel i vinarija Roxanich u Motovunu, projekt iza kojega stoji proslavljeni riječki arhitekt Idis Turato te hvaljeni rovinjski Hotel Park, nanjoviji izvedeni projekat studija 3LHD. Mrduljašev izbor uključuje i nekoliko hvalejnih arhitektonskih ostvarenja iz prošle godine, koji su već doživjeli svoju valorizaciju od strane domaće struke. Za ovogodišnju Nagradu Piranesi konkurirat će i projekt Vinarije Galić u Kutjevu, arhitektonskog studija 2A, Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića, koji su za taj projekt osvojili Godišnju nagradu Vladimir Nazor za arhitekturu i urbanizam.

U konkurenciji je i RiHub arhitektica Ide Križaj Leko i Ane Boljar, koje su osvojile su Nagradu Bernardo Bernardi, godišnje priznanje što ga Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje najuspješnijem ostvarenju na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja. Projekt ladanjskog sklopa Konštari na Pelješcu arhitekta Davora Bušnje konkurirao je prethodno za UHA-inu Nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture, a našao se i među kandidatima za prestižnu Nagradu Mies van der Rohe, najvažnije europsko strukovno priznanje na području arhitekture.

  • +4
Riječki kulturni centar RiHub Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

U studentskoj kategoriji nominirani su sljedeći hrvatski projekti: Revitalizacija hercegovačkog sela, Rasno, Široki brijeg (Student: Mate Skoko, Mentor: Nikola Popić), Znanstveni centar kao kulturni centar, Dujmovača, Split (Student: Sando Žuljević Mentor: Ante Kuzmanić), Posjetiteljski centar nekropole sa stećcima Radimlja, Stolac, Bosna i Hercegovina (Student: Zvonimir Prusina, Mentor: Goran Rako) i Sportsko-rekreacijski centar Valkane, Pula (Studentica: Karla Jelić Balta Mentorica: Helena Paver Njirić).

Proglašenje pobjednika i dodjela nagrade odžat će se tijekom međunarodne arhitektonske konferencije Piranski dani arhitekture, 23. studenog u Piranu u Sloveniji.