SVEČANOM IZVEDBOM 'JEŽEVE KUĆICE'

Zatvorena 26. revija lutkarskih kazališta u Rijeci

11.11.2021 u 23:45

Bionic
Reading

Svečanom izvedbom najdugovječnije predstave Gradskog kazališta lutka Rijeka 'Ježeva kućica', povodom 20. godišnjice izvođenja, u četvrtak je u tom kazalištu zatvorena 26. revija lutkarskih kazališta u Rijeci

Na reviji je 11 kazališta iz Hrvatske, Srbije, Slovenije i Sjeverne Makedonije izvelo isto toliko predstava. Održala se u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka, Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i Dječjoj kući.

Jedina nagrada koja se dodjeljuje na reviji posljednjih nekoliko godina je nagrada publike Domino. Zbog pandemijskih okolnosti nije moguće da glasaju svi gledatelji nakon predstava, pa o nagradi odlučuje mješoviti žiri u kojem su jedna obitelj koja redovito posjećuje Gradsko kazalište lutaka Rijeka i jedan glumac ili glumica. Ove godine je dobitnik predstava 'Bambi' Pozorišta za decu iz Kragujevca.  

Predstava 'Ježeva kućica' po tekstu Branka Ćopića praizvedena je u riječkom GKL u rujnu 2001. godine, a večerašnja izvedba bila je 517. Autor glazbe i scenske obrade je Hrvoje Hegedušić, redateljica je Sanda Miladinov Langerholz, koreograf Norman Dixon, scenografkinja Ana Ogrizović, kostimografkinja Ljubica Wagner a oblikovatelj svjetla Damir Babić. U ovoj izvedbi glumili su Karin Fröhlich u ulozi Ježurke te Almira Štifanić, Andrea Špindel, Zlatko Vicić, Alex Đaković i David Petrović.

Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir navela je da su na toj priči odrasle brojne generacije, a brojne generacije su u Rijeci imale sreću gledati tu predstavu. Ravnateljica GKL Rijeka u vrijeme prvog postavljanja 'Ježeve kućice' na scenu Ljerka Galic ocijenila je da predstava nije izgubila ništa od prvotnog šarma. 'Što je dobro ne treba mijenjati', zaključila je.