ORHAN PAMUK:

'Zapad je na primjeru Egipta izdao vlastite vrijednosti'

19.08.2013 u 18:20

Bionic
Reading

Orhan Pamuk je u intervjuu za njemački Süddeutsche Zeitung rekao kako se moglo reći 'ne' krvoproliću te da se međunarodna zajednica mogla izjasniti da vojni udar ne može biti sredstvo političkih sukoba

Poznati pisac i nobelovac Orhan Pamuk okrivio je zemlje Zapada za izdaju vlastitih vrijednosti kada je u pitanju Egipat, prenosi agencija Anadolija

U intervjuu za njemački list Süddeutsche Zeitung Pamuk je kazao da pomno prati situaciju u Egiptu. 'Egipatski ministar odbrane Abdulfettah es-Sisi dva dana prije vojnog udara objavio je cijelom svijetu da će to učiniti. Cijeli svijet je okrenuo glavu, a posebno zemlje Zapada nisu to htjele čuti. A sada vojska ubija građane, a američke i europske vlasti, kao i općenito javnost u zemljama Zapada, prave se da nemaju nikakvu odgovornost po ovom pitanju', rekao je.

Pamuk je poručio da se moglo reći 'ne' ovom krvoproliću te da se međunarodna zajednica mogla izjasniti da vojni udar ne može biti sredstvo političkih sukoba.

Ističući da važne političke institucije na Zapadu još uvijek situaciju u Egiptu ne zovu 'vojnim udarom', Pamuk je rekao da u zemljama Zapada s jedne strane postoje demokratski ideali, a s druge strane nesloga zbog interesa zapadnih zemalja.

'Demokracija ili postoji u smislu zapadnjačkih vrijednosti poput ljudskih prava ili ne postoji zbog političkih i ekonomskih interesa', izjavio je Pamuk.