film o ženskom identitetu

ZagrebDox: 'Osam poglavlja' - osam žena kroz osam desetljeća

27.03.2023 u 16:33

Bionic
Reading

Filmski festival ZagrebDox u ovogodišnjem programu predstavlja i hrvatski omnibus 'Osam poglavlja' skupine autorica, koji kroz priču o osam žena u osam desetljeća života, govori o ženskom identitetu

Film se natječe u regionalnoj konkurenciji, a redatelji su mu: Tonći Gaćina, Tiha K. Gudac, Jasmina Beširević, Anja Koprivšek, Petar Vukičević, Dalija Dozet, Judita Gamulin i Katarina Lukec.

Redateljica Tiha K. Gudac objasnila je da se svaka od žena portretiranih u filmu, u rasponu od petogodišnje djevojčice do 85-godišnje gospođe, nalazi u specifičnom trenutku u životu koji je na neki način vezan uz ženski identitet, uz izazove bivanja ženom na neki način.

"Tema ženskosti i ženskog je nekako u zadnje vrijeme prisutna i ovo je jedan od filmova koji na slojevit način želi napraviti pregled tijeka ženskog života kroz kolažni pristup", rekla je.

Priče se međusobno ne dodiruju, nisu ni montažno kombinirane, već kronološki postavljene, a Gudac je režirala posljednju priču, portret Ljerke Njerš, likovne umjetnice i dizajnerice.

"Jako mi je drago da je takva priča na kraju jer daje neku 'točku na i' gdje ona slavi život. To je žena koja nosi sa sobom životno iskustvo i prepuna je boja, ljepote, životnog zanosa", istaknula je.

Film prikazuje stvaranje različitih ženskih identiteta i svladavanje prepreka koje stoje pred djevojčicom, tinejdžerkom, ženom, majkom, nemajkom i bakom.

Gudac kaže kako njezin film nema veze sa ženskim potlačenostima, niti povredama ženskih prava što jest aktualna tema i kod povrede svakih prava treba se raditi na dijalogu vezano uz takve kontekste, no ovaj put to nije tema. "Ljerka Njerš je jedna punokrvna žena čiji rad, čije svjedočanstvo samo svjedoči punini života. I drago mi je da sam mogla napraviti nešto takvo", ustvrdila je.

Na ZagrebDoxu film će se prikazati u ponedjeljak i u utorak, od 19,30 sati,