MISTERIOZNI E-MAIL

Zagrebački holding ipak ne otkazuje ugovor WHW-u?

05.07.2013 u 12:37

Bionic
Reading

Neposredno prije početka konferencije za novinare potaknute otkazivanjem ugovora WHW-u o vođenju Galerije Nove od strane Zagrebačkog holdinga, na e-mail adresu kustoskog kolektiva stiglo je pismo o stopiranju otkazivanja ugovora

Samo 15 minuta prije početka press konferencije potaknute otkazivanjem ugovora od AGM-a, podružnice Zagrebačkog holdinga, na mail kustoskog kolektiva What, How & for Whom/WHW stiglo je pismo s potpisom Bože Čovića, direktora AGM-a.

U mailu stoji: 'Povlačimo naš prijedlog sporazuma o raskidu ugovora što smo vam ga proslijedili 20. lipnja.' Mail je kopiran i na e-mail adresu gradonačelnika Milana Bandića.

Bože Čović: U teškoj smo financijskoj situaciji

Bože Čović iz AGM-a je za tportal.hr rekao kako je do otkazivanja ugovora WHW-u došlo zbog 'teške financijske situacije', s obzirom da AGM svojim prihodima ne može pokrivati rashode. Demantirao je kako je riječ o potezu motiviranom ideološkim ili političkim razlozima, te napomenuo kako je na najvišoj razini Grada Zagreba donesena odluka da se nastavi ugovor kustoskog kolektiva WHW za vođenje Galerije Nova. 'Tako je Grad odlučio.', rekao je Čović.

Iz WHW-a smatraju da bi to pismo o 'otkazivanju otkazivanja ugovora' moglo biti 'podvala ili trik' te još čekaju službeno očitovanje Zagrebačkog holdinga i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

Otkad im je otkazan ugovor o vođenju Galerije Nova koji traje do 1. siječnja 2014., kolektiv WHW kontaktirao je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport i pročelnika Ivicu Lovrića, njegovog zamjenika zaduženog za kulturu Tedija Lušetića, kao i gradonačelnika Milana Bandića, međutim nije dobio nikakav odgovor, i to u razdoblju od dva tjedna. WHW je pokušao uspostaviti i komunikaciju s novom zamjenicom gradonačelnika za kulturu Vesnom Kusin, ali je njezina reakcija također izostala. Od svih institucija kojima se obratio WHW, podršku je dobio samo iz Ministarstva kulture, koje pak nema nadležnosti nad sudbinom Galerije Nova.

Na press konferenciji koju je sazvao WHW okupilo se i mnogo poznatih hrvatskih suvremenih umjetnika, primjerice Siniša Labrović, Zlatan Vehabović i Sanja Iveković, koji su došli izraziti podršku kustoskom kolektivu WHW. Napomenuto je da se ugovor za vođenje Galerije Nova uvijek zaključuje samo na godinu dana, što prilično otežava planiranje i rad WHW-a, koji se pak većinom financira iz međunarodnih fondova. AGM odnosno Zagrebački holding imaju samo obavezu plaćati režije Galerije Nova, a sve ostalo – poput održavanja prostora, financiranja izložbenih programa, honorara umjetnicima i svega drugog što je potrebno za funkcioniranje jedne galerije – osigurava WHW.

Indikativno je i to da je otkaz ugovora WHW-u došao na dan konstituiranja nove Gradske skupštine, kao i da nije ponuđeno nikakvo objašnjenje za ovaj potez. Kada je kustoski kolektiv WHW pokušao doznati hoće li uopće nakon 1. siječnja 2014. postojati Galerija Nova te što bi moglo biti u tom prostoru, dobio je odgovor da im se to po ugovoru ne mora reći. AGM-ov Bože Čović pak za Hrvatski radio kratko je izjavio kako je imao namjeru Galeriju Nova prenamijeniti u prostor za promocije knjiga, i to zbog štednje koja je obavezna u krizi. Ostaje nejasno, komentirali su na press konferenciji iz WHW-a, kako su to promocije knjiga profitabilnije od galerije.

U svakom slučaju, zahvaljujući javnoj pobuni, Galerija Nova – koja postoji od 1970-ih i mjesto je rođenja mnogih važnih imena hrvatske umjetnosti – zasad ostaje na upravljanje WHW-u, no kustosice naglašavaju kako je moguće da opet za mjesec dana dobiju mail u kojem se sve otkazuje. 'Ne postoji odgovornost prema instituciji Galerije Nova, za predstavnika Grada Zagreba to je samo prostor', zaključile su kustosice iz WHW-a, koja smatraju da ih se želi izbaciti 'iz ideoloških razloga' i jer se ne slažu s njihovim konceptom 'politizacije umjetnosti'.