'To je naš način borbe'

Zagrebačka filharmonija promijenila program večerašnjeg koncerta u dvorani Lisinski, neće izvoditi skladbe Petra Iljiča Čajkovskog

25.02.2022 u 15:22

Bionic
Reading

HNK Zagreb je dao obavijest i kako se koncert Ruska serenada 6. ožujka također neće održati. Odluku nisu komentirali

Zagrebačka filharmonija promijenila je program večerašnjeg koncerta u dvorani Vatroslav Lisinski, maknuvši niz skladbi Petra Iljiča Čajkovskog, donosi Jutarnji list. Na taj će se način, rekao je tom listu ravnatelj Mirko Boch, izraziti solidarnost s ukrajinskim narodom i umjetnicima. Na programu će ostati djelo Koncert za violinu i orkestar u D-duru, dok će se djela Talijanski capriccio, op. 45, op. 35 i 4. simfonija u f-molu op. 36 zamijeniti djelima drugih skladatelja.

Sumorna jučerašnja proba

"Jučer smo imali veoma sumornu probu. Imamo nekoliko kolega iz Ukrajine koji su bili jako potreseni, ali svi smo se loše osjećali, shodno tome promijenili smo i program koncerta. Ne radimo to samo mi, nego i mnogi drugi orkestri diljem svijeta. Mi smo umjetnici, ne možemo se nikako drugačije boriti nego glazbom", rekao je Jutarnjem listu ravnatelj Zagrebačke filharmonije.

Glazba je univerzalna i potrebna je svima, dodao je, ali nitko u ovom trenutku ne smije bili ravnodušan na trenutna događanja.

"Ideja je sačinjena sa šefom dirigentom Dawidom Runtzom, Poljakom kojeg je iznimno uznemirila situacija u Ukrajini. U teškim trenucima srca su najveća, humanost i zahvalnost postaju imperativi, a čovjek čovjeku najbolji prijatelj. Naše misli su s onima koji žele mir u ovom teškom vremenu," zaključio je Boch u svojemu razgovoru s Jutarnjim listom.