IZLOŽBA MICHALA IWANOWSKOG

'Udaljen od ljudi' - sjećanje dugo dvije tisuće kilometara zabilježeno u seriji fotografija

10.09.2017 u 00:54

Bionic
Reading

Dio osobne obiteljske povijesti polazište je za fotografski projekt 'Udaljen od ljudi' poljsko-britanskog umjetnika Michala Iwanowskog koji će biti predstavljen u zagrebačkoj Galeriji Spot. Izložba se otvara u ponedjeljak, 11. rujna u 19 sati, a pogledati je možete do 6. listopada

Poljski fotograf s britanskom adresom u Galeriji Spot predstavit će svoj istoimeni projekt koji bilježi autorovu rekonstrukciju epskog putovanja njegova djeda i strica kroz nesiguran teritorij. Na tromjesečnom bijegu iz sovjetskog zatočeništva u Sibiru prema rodnoj Poljskoj, hodali su preko 2.000 kilometara, isključivo noću kako bi ostali neprimjetnima i skrivenima od pogleda drugih ljudi.

Sedamdesetak godina kasnije Michal Iwanowski otiskuje se na vlastito putovanje, vjerno slijedeći rutu svojih predaka i dokumentirajući pritom proces vlastitim fotografskim aparatom. Serija fotografija zabilježenih u toj osobnoj 'odiseji' temelj je projekta 'Udaljen od ljudi', a rad je naknadno zadobio i ukoričeno izdanje u formi fotografske knjige.

U svom radu Michal Iwanowski kontinuirano istražuje vezu između krajolika i memorije, a svoje fotografske projekte gradi na potrazi za mikro povijestima, individualnim sjećanjima i tragovima ljudskog iskustva koji blijede. Takve narative, koji bi s vremenom u protivnom bili izgubljeni, ovaj autor interpretira kroz fotografiju i tekst, postavljajući pritom u čvrstu sinergiju osobnu priču i krajolik zabilježen na fotografijama.

  • +4
Serija fotografija Michala Iwanowskog 'Udaljen od ljudi' Izvor: Ured za fotografiju / Autor: Michal Iwanowski

Tako i rad 'Udaljen od ljudi' predstavlja svojevrsnu studiju prirode ispunjene pričama o izmještenosti, gubitku i traganjima. Serija nije samo izuzetno svjedočanstvo jednog osobnog iskustva, već i univerzalna posveta svima koji se i danas, bježeći iz zona sukoba i tragajući za sigurnošću, zatječu u sličnim situacijama. Kako sam Iwanowski kaže, 'ono što je započelo kao suptilno odavanje počasti vlastitim precima, ubrzo je postalo meditacija o snazi ljudskog duha'. Njegove fotografije mnogo su više od doslovne posvete krajoliku – one su svjedočanstvo o tome da nema 'nedužnog' mjesta i da je svaki put kojim prolazimo obilježen slojevima patnji i nadanja.

Michal Iwanowski rođen je 1977. u Poljskoj, a od 2001. živi u Cardiffu gdje radi kao fotograf i predavač u Ffotogallery. Diplomirao je dokumentarnu fotografiju na Sveučilištu Wales u Newportu. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada, a od 2004. kontinuirano izlaže na izložbama i fotografskim festivalima diljem Europe i svijeta.