AI WEIWEI

'Vratite mi putovnicu ili objasnite zašto ste je oduzeli'

08.03.2014 u 08:17

Bionic
Reading

Trećeg travnja, u berlinskom muzeju Walter Gropius Haus otvara se najveća dosad izložba djela kineskog umjetnika Ai Weiweija, naslovljena 'Evidence'. No budući da su kineske vlasti umjetniku oduzele putovnicu, Weiwei im se preko snimke koju je objavio tjednik Der Spiegel obratio i zamolio povrat putnih dokumenata

Prije tri godine su kineske vlasti konfiscirale putovnicu umjetnika Ai Weiweija, poznatog kritičara komunističkog režima koji je neko vrijeme bio i u zatvoru, a neuvjerljivo je optužen i za utaju poreza u iznosu od 1,8 milijuna eura. Weiwei je zato neka vrsta zatvorenika u vlastitu domu, vječno pod prismotrom vladinih agenata te ne može napustiti Kinu.

S obzirom na to da se u Berlinu na proljeće planira otvaranje najveće izložbe dosad posvećene Weiweijevu radu, umjetnik je snimio video na engleskom jeziku i objavio ga na portalu tjednika Der Spiegel, u kojemu apelira na kineske vlasti da mu vrate putovnicu. Ai Weiwei traži svoju putovnicu nazad ili barem službeno objašnjenje zašto mu je oduzeta, a na snimci djeluje umorno i iscrpljeno. 'Mnogo sam puta već pitao institucije oko toga, ali još uvijek nemam nikakav odgovor', kaže Weiwei.

Weiwei je 2011. pozvan da bude gostujući profesor na berlinskoj umjetničkoj akademiji, no zbog oduzete putovnice nije mogao preuzeti ponuđenu katedru. Čini se da će sada propustiti i otvaranje najveće izložbe posvećene svom radu.