16. izdanje festivala

Vox Feminae Festival: Evo koje filmove možete besplatno pogledati u Tuškancu

19.05.2022 u 15:04

Bionic
Reading

Filmski program ovogodišnjeg, 16. izdanja Vox Feminae Festivala donosi od 23. svibnja do 2. lipnja u kino Tuškanac pet filmskih ostvarenja, a ulaz na sve projekcije je besplatan

Odabrani filmovi na različite načine progovaraju o važnim temama, o užitku, poziciji žene u umjetnosti, potrazi za identitetom te izrazito aktualnim pitanjem pozicioniranja žene u sferi majčinstva, najavljeno je. Finski igrani film 'Tove' Zaide Bergroth intrigantna je drama o kreativnoj energiji talentirane umjetnice i njezinoj turbulentnoj potrazi za identitetom, žudnjom i slobodom, smještena na kraj Drugog svjetskog rata u Helsinki. Ovjenčan je nagradama Jussi (finskim Oscarima) u sedam kategorija.

O odnosu prema masturbaciji govori španjolski dokumentarac 'Četiri stiha samoužitka' Helene Smuha i Clare Ràfols Pérez , kroz vizure sedam žena i jedne nebinarne osobe koji otvoreno dijele vlastita intimna iskustva, istražujući sjećanja, emocije i transformacije vezane uz temu, koja im je u različitim fazama života predstavljala tabu.

'Čopor pičića', dokumentarac je Paule Skelin i Luke Čižmaka koji govori o drag kolektivu House of Flamingo kroz snimke s nastupa u Splitu, Zagrebu i Puli, intimne trenutke povezivanja u backstageu te komentare članova kolektiva o svom queer i izvedbenom identitetu. Nakon projekcije održat će se razgovor s redateljicom i članicama kolektiva.

Odnosom prema ženama u umjetnosti kao i o pozicioniranju umjetnica na umjetničkoj sceni kroz povijest bavi se dokumentarni film 'Žene u povijesti umjetnosti' uspješne filmašice i producentice Susanne Radelhof. Upozoravajući da su žene i njihovo stvaralaštvo marginalizirane (u muzejskim zbirkama samo je pet posto žena), film istražuje mehanizme sustavnog brisanja talentiranih umjetnica i priča priču o potisnutoj ženskoj avangardi. Nakon projekcije slijedi razgovor s austrijskom kustosicom Sabine Fellner.

Posljednji film iz programa, američki dokumentarac 'I to mi je neki život (bez djece)' progovara o majčinstvu iz neuobičajene perspektive. 'Zabavan, provokativan i vrlo aktualan, ovaj film nagrađivane filmašice i aktivistkinje Therese Shechter preispituje kulturalne narative koji oblikuju naše živote te potiče raspravu o tome tko ima kontrolu nad ženskim tijelima i životima', ističe se u najavi.

Vox Feminae Festival kroz teorijski i filmski program promiče umjetnike koje u svom radu propituju sraz suvremene umjetnosti, urbane te alternativne kulture i rodnih pitanja kao i rodno osviještenog društvenog angažmana. Ove godine traje od 4. svibnja do 2. lipnja, a u fokusu je ženska povijest i sadašnjost, stvaralaštvo i kreativnost.