PROJEKT 'OKOLO'

[VIDEO/FOTO] Doživite noćni ugođaj u parku Bele IV. uz svjetlosno-zvučnu instalaciju kiparice Ide Blažičko

21.08.2020 u 23:22

Bionic
Reading

Projekt Prošećite 'Okolo' ljepšom stranom Zagreba posvećen je ove godine 'ranjenome gradu' i poziva na umjetničku šetnju Zagrebom od 20. do 30. kolovoza, u kojoj će oživjeti skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, parkovi i zakutci Gornjega grada

U središtu ovogodišnjega programa je velika svjetlosno-zvučna instalacija kiparice Ide Blažičko i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića 'Singing Forest' u neposrednoj blizini u potresu teško oštećene zgrade Državnoga hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), u gornjogradskom Parku Bele IV., koji je za ovu priliku transformiran u ambijentalnu oazu suvremenih zvukova.

Više od tisuću site-specific svjetlosno-zvučnih tijela raspoređenih po krošnjama impozantnih stabala preuzima ulogu orkestra 'živućih instrumentalista' koji, okupan svjetlošću, stvara 'pjevajuću šumu'. Ovu samoodrživu instalaciju pokreće snaga vjetra, pri čemu je svaka melodija jedinstvena i neponovljiva. Tijekom deset dana tako će nastati beskonačan broj varijacija ambijentalnih zvukova, soundscape će se u svakom novom trenutku moći doživjeti na drukčiji način, a u večernjim satima instalacija će poprimiti svjetlosnu dimenziju.

  • +6
Noćni ugođaj u parku Bele IV. uz svjetlosno-zvučnu instalaciju 'Singing Forest' Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filić/PIXSELL

Kako su najavile organizatorice projekta 'Nas dve' - Ana Mikin i Tina Kovačićek - umjetnički projekt 'Okolo' ponovno će u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba (TZGZ) u jedinstvenoj umjetničkoj šetnji gradom stvarati optimističniju sliku Zagreba i zajedno s domaćim umjetnicima provesti niz urbanih intervencija zbog revitalizacije odabranih javnih prostora i okupljanja zajednice oko pozitivnih i lijepih ideja.

Manje i veće umjetničke priče na više od 20 lokacija u centru

Brojni će umjetnici do 30. kolovoza svakodnevno uljepšavati (u)lice grada, a manje i veće umjetničke priče čekat će da ih spontano ili namjerno otkrijemo na više od 20 lokacija u centru Zagreba. Na svakome koraku šetače će iznenađivati street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, zelene, skulpturalne i interaktivne instalacije.

Svoj umjetnički trag ove će godine ostaviti i grafički dizajneri klasja&zita, Pavao Kuharić će se poigrati novim uličnim formama, 'Plesači' i 'Turisti' kiparica Ane Marije Maravić i Maše Barišić nakratko će se pojaviti u gradu, a zaljubljenica u floru Luna Džidić šetače će uputiti koje biljke najčešće 'naseljavaju' zagrebačke zidove.

Također, nastavit će se i priča slomljenoga srca Voona, ulični umjetnici Boris Bare i Tihomir Krklec - Afrika oslikat će zaboravljene dijelove grada, kipar Marko Gašparić okušat će se u spoju murala i skulpture, dok će fotografije velikih formata Ernesta Mazarekića dokumentirati 'potreseni' Zagreb.

'Okolo' je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada, pokrenule su ga 2018. 'Nas dve' (Ana Mikin i Tina Kovačićek) u suradnji s TZGZ-om.

Neke od njihovih već ostvarenih intervencija su – 'Vuneno srce' koje je postalo simbolom oporavka Zagreba nakon potresa, crveni tepih do Gornjega grada, skulptura od svile u Tomićevoj, veliki podni mural na igralištu iznad Dubravkinog puta, svjetlosna instalacija u krošnjama parka Ribnjak, kumica na stepenicama Dolca i spavajući div u Petrinjskoj.