NOVI ROMAN

Veliki povratak Herculea Poirota

05.09.2013 u 15:30

Bionic
Reading

Hercule Poirot kreće stopama Bonda i Holmesa nakon što je zaklada koja se brine o djelima Agathe Christie odobrila spisateljici Sophie Hannah objavljivanje novog romana o slavnom belgijskom detektivu

Izdavačka kuća HarperCollins želi oživjeti omiljene britanske književne likove u rukama novih pisaca, prateći primjere Jamesa Bonda i Sherlocka Holmesa.

Britanskoj spisateljici Sophie Hannah, autorici suvremenih kriminalističkih romana, pripala je čast da vrati Herculea Poirota 93 godine nakon što ga je slavna Agatha Christie predstavila u romanu 'The Mysterious Affair at Styles' i 38 godina nakon što ga je ubila u 'Curtain to Follow'

Postoji nekoliko tragova u novom romanu koji će 'zaposliti male sive ćelije', kako bi se izrazio Hercule Poirot: radnja je smještena u kasne 1920-e, a ovaj put poznatom detektivu neće pomagati njegov najbolji prijatelj, kapetan Arthur Hastings. Očekuje se velik i nepredvidljiv obrat u sadržaju, a novi roman bit će jedina knjiga o Poirotu koju nije napisala njegova kreatorica Christie.

'Svatko tko ne bi bio zastrašen ovakvim projektom bio bi lud. Agatha Christie najveća je spisateljica krimića svih vremena i velika mi je čast što su me izabrali za ovako nešto. Naravno da osjećam strah, ali ne bih bila u stanju dati najbolje od sebe da sam opuštenija. Nadam se da će me ideja ispunjavanja ove nevjerojatne misije inspirirati da napišem bolju knjigu', kazala je Hannah, autorica koja je zadobila povjerenje izdavača i zaklade koja se bavi ostavštinom Agathe Christie nakon što im je predočila prvih 100 stranica romana.

Knjigu koja zasad nema naslov planiraju objaviti u rujnu 2014.

Posljednji roman Agathe Christie je 'Sleeping Murder' s njenim drugim najpoznatijim likom, Gospođicom Marple, objavljen davne 1976. godine.