DESET DANA GLAZBE

Uskoro počinju Varaždinske barokne večeri

14.09.2009 u 13:08

Bionic
Reading

Gotovo tridesetak koncerata na programu je 39. varaždinskih baroknih večeri koje počinju 18. rujna, u Varaždinu

Barokne večeri otvorit će se u petak, 18. rujna u 19,30 sati koncertom češkoga 'Ensemble Inegala' u varaždinskoj katedrali. Prije toga otvorit će se izložba i predstaviti CD 'Jurica Murai na Varaždinskim baroknim večerima'. Jurica Murai jedan je od osnivača Varaždinskih baroknih večeri.

Osim u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koncerti će se održati i u Sisačko-moslavačkoj, Krapinsko-zagorskoj, Međimurskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Prvi od tih koncerata na rasporedu je već u petak u Sisku, gdje će nastupiti 'Helsinki Baroque Ensemble'

Osim u Hrvatskoj, koncerti se održavaju i u četiri europske zemlje, Mađarskoj, Sloveniji, Njemačkoj i Austriji, te u Izraelu.

Varaždinske barokne večeri završavaju u nedjelju, 27. rujna, koncertom 'Collegium Marianum' i dodjelom nagrada sljedećeg dana u Gradskoj vijećnici.

Od popratnih programa valja istaknuti izložbu cvijeća od 26. do 29. rujna te promociju novog čembala koncertom Višnje Mažuran u varaždinskome HNK. Čembalo su za potrebe Varaždinskih baroknih večeri izradili hrvatski graditelji instrumenata Antun Malosej i Zlatko Pavlinić, a to je prvi takav instrument načinjen u Hrvatskoj.

Ovogodišnja zemlja-partner Varaždinskih baroknih večeri je Češka, a održavaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića i Ministarstva kulture RH.