od 26. do 28. kolovoza

Uskoro pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom' u Bolu na Braču

25.08.2022 u 11:03

Bionic
Reading

Šestu godinu za redom, u Bolu na Braču koncem kolovoza održava se pjesnički festival 'Odvalimo se poezijom', koji od 26. do 28. kolovoza donosi tri dana poezije, druženja i razgovora s autorima u posebnom ambijentu na mjestima na otvorenom, s prirodnom kulisom mediteranskog pejzaža

Festival nastavlja ideju poticanja susreta među različitim autorima i poetikama, spajajući poetike otoka i poetike suvremenih autora, kao i čakavicu i standardni jezik, te koristeći otočke lokalitete i prirodu kao gradivne elemente pjesničkog susreta, stoji u najavi.

Festival počinje u petak 26. kolovoza u 20 sati u Teatrinu "Dva ferala" programom "Glasovi sa škoja", u kojem gostuju dvije bračke pjesnikinje mlađe generacije koje pišu na bračkoj čakavici, Silvija Buvinić iz Pražnica i Ivona Džimbeg iz Pučišća. Iste večeri u 21 sat, u programu "Parvo liga" gostovat će cijenjena pjesnikinja i prozna spisateljica Olja Savičević Ivančević, koja će u Bolu predstaviti svoju poeziju.

Program se u subotu, 28. kolovoza, nastavlja u 11 sati u ambijentu Kuće u kući, bolskog graditeljskog fenomena, gdje će se održati program "Čekoju me drugi sni", pjesnički hommage bolskoj umjetnici i slikarici Tonki Petrić. U 18 sati na programu je radionica poezije za djecu "Slikopjesme - vizualna poezija" u Domu kulture u Bolu koju će voditi Nada Topić, pjesnikinja, knjižničarka i znanstvenica, autorica osam knjiga poezije, kratke proze, romana, monografije o splitskoj knjižari Morpurgo.

U večernjem dijelu programa, u 20 sati u Teatrinu "Dva ferala" u programu "Novi glasovi" pjesnikinja Katarina Kate Brajdić predstavit će svoj rukopis "Prečaci", koji će uskoro biti objavljen u izdanju nakladničke kuće MeandarMedia.

Središnji program u subotu u 21 sat bit će praizvedba poetsko-dramskog performansa pisca i redatelja Ivice Jakšića Čokrića Pukota, naslovljenog "Isuse blaga i ponizna srca – molitva suprotiva svemu i svemu ča je suprotiva svemu", teksta na bolskoj čakavici koji će bolski umjetnik prvi puta izvesti s nekoliko članova svojeg dramskog ansambla. Nakon praizvedbe predviđen je kratki razgovor s redateljem.

Festival završava u nedjelju, 28. kolovoza, jutarnjim programom u 11 sati u Cafe baru KALA, "Šumski panel: Putovanje od teksta do knjige - samizdat, (ne)poznat", u kojem će autori razmijeniti iskustva o načinu objavljivanja svojih knjiga i izdanja, opisati korake od pisanja do prvog objavljivanja, te će odgovarati na pitanja gostiju.

Festival Odvalimo se poezijom dio je kulturne manifestacije 33. Bolsko lito i organizacijski se održava uz podršku Centra za kulturu Općine Bol.