RIMSKA LEGENDA

Ukleti prsten koji je inspirirao Tolkiena prvi put na izložbi

03.04.2013 u 15:09

Bionic
Reading

Zlatni prsten za koji se vjeruje da je književniku J. R. R. Tolkienu poslužio kao inspiracija za pisanje Hobita, prvi puta bit će izložen u javnosti, prenose britanski mediji

Prsten koji je pronađen na jednom seoskom imanju 1785., a prema legendi je uklet, napravljen je od čistog zlata, težak je 12 grama i neobično širok.

Pronađen je u blizini Silchestera, grada u kojemu se nalazi čuveno arheološko nalazište. Na prstenu ugravirano piše 'Senicianuse živi dobro uz Boga'.

Zanimljivo je kako je početkom 19. stoljeća pronađena kamena ploča u rimskom hramu u Lydneyju, na kojoj je uklesana poruka Rimljanina Silvianusa koji se obraća bogu Nodens, kazavši kako je njegov prsten ukraden i bacajući kletvu na lopova: 'Dabogda onaj koji nosi ime Senicianuse ne bio dobrog zdravlja, sve dok ne vrati prsten u Nodensov hram!'

Arheolog Mortimer Wheeler je 1929. uočio poveznicu između nađene poruke i natpisa na ukletom rimskom prstenu. Pozvao je Tolkiena da čuje njegovo mišljenje. Budući da je radio kao profesor na Oxfordu, Tolkien je znao za legendu o ukletom prstenu te je nekoliko puta posjetio Nodensov hram u Lydneyju. Nekoliko godina nakon istraživanja napisao je roman 'Hobit'.

Zlatni prsten bit će prvi put izložen u javnosti u prostoru zaklade The Vyne u Hamshireu.