PROGLAŠENJE POBJEDNIKA

Ugrinov 'Sve što dolazi' najbolji kratki film, Srce Sarajeva 'Velikoj slobodi'

19.08.2021 u 22:21

Bionic
Reading

Hrvatski film 'Sve što dolazi' redatelja Mate Ugrina nagrađen je u četvrtak za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala (SFF) na kojemu je titulu najboljeg igranog filma odnio austrijsko-njemački film 'Velika sloboda'

Ugrinov je film na 27. SFF-u imao svjetsku premijeru i jedini je nagrađeni film iz Hrvatske na najvećoj regionalnoj filmskoj smotri na kojoj se za Srce Sarajeva natjecalo 48 ostvarenja u različitim kategorijama.

'Sve što dolazi' priča je o mladoj djevojci koja u potrazi za egzistencijom kao njegovateljica dolazi na jadranski otok s nakanom da ondje ostane privremeno, no veže se za tu sredinu.

Najbolji igrani film je 'Velika sloboda' u austrijsko-njemačkoj koprodukciji. Film ranije prikazan u Cannesu dobio je 'Srce Sarajeva' jednoglasnom odlukom žirija kojemu je predsjedavala glumica Jasna Đuričić.

Film potretira osobnu dramu homoseksualca u Njemačkoj koji je zbog svoje spolne orijentacije najprije bio zatočen u nacističkom logoru, a potom u poratnom društvu u kojem je homoseksualnost bila kriminalizirana. Boreći se za svoja prava i slobodu poseže za radikalnim izborima.

  • +3
Dodjela nagrada na 27. Sarajevo Film Festivalu Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Za ulogu u tom filmu nagradu za najboljeg glumca dobio je Georg Friedrich. Nagradu za najbolju žensku ulogu podijelile su tri mlade glumice Flaka Latifi, Urate Shabani i Era Balaj koje su nastupile u kosovskom filmu 'Brdo na kojem riču lavice'.

Najbolja redateljica je Milica Tomović koja potpisuje srbijanski film 'Kelti', dramu smještenu u Srbiji ratnih 1990-ih u kojoj se urušava društvo, odnosi među ljudima i unutar obitelji.

Najboljim dokumentarcem proglašeni su 'Pejzaži otpora' u režiji Marte Popivode u srbijansko-francusko-njemačkoj korpodukciji.

Taj film portretira Sonju, ženu koja sa 97 godina iznosi sjećanja o fascinantnom životu putu kroz kojega je prošla kao jedna od prvih partizanki u bivšoj Jugoslaviji koja je završila u nascističkom logoru Auschwitz, no ni tamo je nije napustio duh prkosa i otpora. 

Festival završava u petak premijernom projekcijom filma 'Toma' u režiji Dragana Bjelogrlića, biografskog filma o pjevaču Tomi Zdravkoviću. 

Direktor i utemeljitelj SFF-a Mirsad Purivatra rekao je kako je ovogodišnji festival na kojemu je prikazano više od 250 različitih filmova ispunio sva očekivanja i da nije izgubio na kvaliteti unatoč smanjenim kapacitetima zbog pandemije covida-19.

'Festival je doista uspio i da kultura je uspjela vratiti život na ulice ovog grada', kazao je Purivatra.