SAMOBORSKA GALERIJA PRICA

Velika izložba autoportreta otkriva najintimnije spoznaje o samome sebi

01.09.2017 u 11:20

Bionic
Reading

U galeriji Prica u Samoboru od 5. rujna otvara se 4. trijenale autoportreta 'Pojam o sebi' autorice koncepcije i kustosice izložbe Sonje Švec Španjol, a temelji se na Zbirci Lukin koja broji preko 2000 umjetničkih djela od kojih je većina autoportreta i to najznačajnijih hrvatskih umjetnika

Među radovima koji će biti izloženi ističu se djela najznačajnijih hrvatskih umjetnika kao što su Ivo Dulčić, Ivo Friščić, Ivo Šebalj, Ljubo Ivančić, Nives Kavurić-Kurtović, Branko Ružić, Đuro Seder, Zlatko Kauzlarić-Atač, Ivan Kožarić, Zlatko Keser, Julije Knifer, Miroslav Šutej, Vanja Radauš, Mladen Stilinović, Slavko Šohaj, Josip Vaništa i mnogi drugi.

  • +12
Trijenale autoportreta Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Četvrti trijenale autoportreta povezivanjem teorije svijesti o sebi s likovnom interpretacijom samoga sebe stavlja naglasak na sadržajni aspekt autoportreta koji ne ograničuje likovnu interpretaciju teme, već potiče na slojevito promišljanje. Ovogodišnji trijenale autoportreta, kao i prethodna tri, nastavlja tradiciju razrade motiva počivajući prvenstveno na bogatoj Zbirci Lukin koja je objedinila autore različitih generacija i raznolikih izraza te zabilježila duh i karakter jednoga vremena', navodi u opisu izložbe kustosica Sonja Švec Španjol. 'Netko je jednom rekao kako je spoznaja sebe početak mudrosti. Spoznati sebe te oblikovati pojam o sebi pomoću vlastitih misli i vjerovanja zahtijeva direktno okretanje k vlastitosti s ciljem istraživanja sebe iznutra prema van. Riječ je o najintimnijim spoznajama do kojih možemo dospjeti ponirući u dubine vlastitih misli, osjećaja i djelovanja', navodi kustosica u predgovoru.