PLATFORMA HR

U Zagreb stižu vodeći plesni umjetnici iz cijele Europe

08.04.2016 u 15:38

Bionic
Reading

Sedamnaesta Platforma HR održat će se od 11. do 29. travnja u Pogonu Jedinstvo, klubu Močvara i Plesnom Centru Tala u Zagrebu. Novost je to da ovogodišnja edicija festivala ujedinjuje čak četiri manja festivala koji čine programske linije i tvore raznovrstan program za široku publiku

Kroz niz različitih sadržaja plesni i izvedbeni umjetnici će kroz različite formate razmijeniti svoja razmišljanja, ideje i individualne pristupe plesu, a istovremeno prezentirati svoj stvaralački rad.

Ciljevi Platforme HR su promocija i distribucija suvremenog plesa, te razvoj lokalne, regionalne i međunarodne kulturne suradnje u području izvedbenih umjetnosti. Platforma HR mjesto je za prezentaciju umjetnika, razmjenu znanja i iskustava, aktualiziranje problema vezanih za razvoj suvremene plesne umjetnosti te umjetničke analize, razgovore i kritičke osvrte.

Novost je da ovogodišnja edicija festivala ujedinjuje čak četiri manja festivala koji čine programske linije i tvore raznovrstan program za široku publiku.

Od 11. do 17. travnja održat će se festival Kliker posvećen novim formatima prezentacije, produkcije, istraživanja i edukacije u polju suvremene plesne umjetnosti, a usmjeren je na mladu publiku i njezin razvoj.

Od 18. do 24. travnja održat će se projekt TASK koji predstavlja vrstu eksperimentalnog okvira – igre kroz suautorstvo umjetnika (autora i reaktora). Projekt obuhvaća istraživački, izvedbeni, edukativni, dokumentaristički i vizualni/grafički aspekt te traži odricanje od potpunosti vlastitog autorstva i pojednostavljivanje vlastitog procesa cjelokupnog stvaranja.

Produkcija, distribucija i prezentacija kratkih plesnih formi na zadani predložak u okviru projekta TASK usmjerena je na istraživanje i propitivanje granica plesne forme, inovativno korištenje formata, drugih umjetničkih disciplina, materijala i metoda s ciljem usvajanja drugačijih estetskih i konceptualnih rješenja.

Platforma HR također služi i kao prezentacija domaće profesionalne plesne scene inozemnim partnerima, selektorima i istaknutim gostima kako bi hrvatski koreografi dobili priliku za inozemna gostovanja kroz program razmjene umjetnika koji je ostvaren kroz mrežu mnogobrojnih suradnika i partnera Platforme HR.

Od 21. do 24. travnja održat će se Hrvatski kazališni showcaseu suradnji s hrvatskim ITI UNESCO-om. Riječ je o smotri najboljih kazališnih i plesnih predstava nastalih u rasponu od jedne godine uz gostovanja stranih kuratora i selektora.

Od 27. do 29. travnja održati će se Streetforma – platforma za street plesače koji se bave kazališnim kontekstom. Kroz prezentacija uličnih plesnih stilova koji promoviraju plesove urbane hip hop kulture, približava se plesnu scenu publici i budi interes mladih koji kroz ovakav oblik i pristup postaju ne samo promatrači i publika već i aktivni sudionici.

Na samom kraju festivala, 29. travnja održat će se proslava Svjetskog dana plesa Go out and dance koja se obilježava u suradnji s nekoliko gradova u Hrvatskoj od 2009. To su Požega, Rijeka, Pula, Varaždin, Zadar, Karlovac, Pag, Rab, Koprivnica, Sveta Nedjelja, Poreč i Rovinj. Ovogodišnja je tema 'Plesna skulptura'

Ostali sadržaji odnose se na Umjetnička istraživanja kroz rezidencijalni i edukativni program umjetnici razvijaju i kreiraju nove ideja, pristupe, tehnologije i koncepte, promišljaju i kritički analiziraju svoj umjetnički rad.