21:21 I DE FACTO

U Zagreb dolazi poznata europska koreografkinja Simone Aughterlony

05.07.2017 u 12:14

Bionic
Reading

Umjetničke organizacije 21:21, koju su pokrenule plesne umjetnice i koreografkinje Ksenija Zec i Petra Hrašćanec, i de facto, poznatog hrvatskog redatelja Saše Božića, ovo ljeto najavljuju zanimljive projekte u suradnji s europskom plesnom scenom

'Is_land – gradovi' rezidencija je koja je prošli tjedan okupila međunarodne i hrvatske umjetnike iz različitih polja u Dubrovniku, a isti sastav ponovit će se u Zadru u kolovozu. Grupu čine američki koreograf i plesač David Hernadez, francuski plesač Colas Lucot, koreografkinja Ksenija Zec, teoretičarka Leonida Kovač, multimedijalni umjetnik Ivan Faktor, dramaturg Saša Božić te koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec.

Rezidencija je susret naoko heterogenih umjetnika koji izmješteni iz svog primarnog medija i konteksta propituju nove mogućnosti stvaranja i umjetničkih kolaboracija. Osim 21:21, partneri i realizatori ove rezidencije su Art radionica Lazareti iz Dubrovnika i Zadarski plesni ansambl.

Rezidencija Twins počela je 3. srpnja u Teatru ITD, a u pitanju je dvogodišnji kazališni projekt 21:21 koji tematizira ideju dvojnosti kroz uspostavljanje bliskosti i podudarnosti među izvođačima.

Prva produkcija projekta spojit će švicarsku koreografkinju Simone Aughterlony, koreografkinju i plesačicu Petru Hrašćanec te dramaturga i redatelja Sašu Božića. Umjetnički radovi Simone Aughterlony obilježeni su konceptima poput discipline i autoriteta. Njezine predstave producirale su vodeće europske kazališne kuće te festivali poput Kunsten festival des artsa u Bruxellesu ili berlinskog kazališta Hebbel am Ufer.

S obzirom na dugogodišnju suradnju s dramaturgom Sašom Božićem, Simone Aughterlony odlučila je s Petrom Hrašćanec i Božićem postaviti sljedeći rad u Hrvatskoj. Predstava će se razvijati u Zagrebu i Zürichu, a u suradnji s ITD-om unutar projekta APAP, koji financira Europska unija. Premijera je planirana za prosinac 2017.

De facto sa svojom predstavom 'Trilogija' gostuje i u plesnom centru Vytlicke 10. kolovoza u Švedskoj, a u tijeku su probe za predstavu 'Buka i bijes' Nataše Rajković i Ede Maajke u suradnji s Teatrom ITD, koja će imati premijeru ove jeseni.