VELIKO OTKRIĆE

U zabačenoj pećini na Borneu pronađen najstariji crtež na svijetu

09.11.2018 u 11:46

Bionic
Reading

Australski i indonezijski znanstvenici nedavno su na zidu zabačene pećine na indonezijskome otoku Borneu otkrili najstariji crtež životinje, crveno-narančastu siluetu nalik biku, objavio je časopis Nature

Po njihovoj procjeni crtež je star najmanje 40.000 godina i nešto stariji od sličnih slika ranije otkrivenih u europskim špiljama, za koje su stručnjaci vjerovali da su prve takve tvorevine u ljudskoj povijesti.

No datiranje novootkrivenog crteža neobične životinje koja podsjeća na bika, zajedno s drugim crtežima pronađenim u Jugoistočnoj Aziji upućuje na to da je prvo figurativno slikarstvo, jedna od najznačajnijih inovacija u čovjekovu kulturološkom razvoju, postojalo u isto vrijeme i u Europi i u Aziji.

'Ljudi su najprije počeli s figurativnim slikama velikih životinja, a potom su prešli na crteže ljudi', objasnio je suautor studije, Maxime Aubert, arheolog i geokemičar s australskog Sveučilišta Griffith.

Vapnenačke špilje smještene u udaljenome planinskom dijelu istočnog Kalimantana još od 1990. poznate su po prehistorijskim crtežima i slikama na zidovima. No tek su nedavno znanstvenici uspjeli ustanoviti otkada datiraju.

Znanstvenici su radove na zidovima grupirali u tri faze: crveno-narančaste crteže životinja (uglavnom divlje stoke) te otiske dlanova, raniju fazu otisaka šaka i po zidovima izrezbarenih motiva te treću fazu - ljudske figure, čamce i geometrijske crteže u crnome pigmentu.

Vrijeme nastanka crteža znanstvenici su ustanovili zahvaljujući primjercima od kalcijeva karbonata prikupljenim u ovoj teško pristupačnoj špilji, kazao je Aubert.

Crtež životinje nalik biku nesumnjivo je star oko 40.000 godina, a dva otiska dlanova iz iste špilje oko 37.200 godina. Treći otisak dlana star je oko 51.800 godina, što upućuje na to da se paleolitička tradicija umjetnosti prvi put pojavila na Borneu u razdoblju između 52.000 i 40.000 godina.

'Možemo zaključiti da je prvo figurativno slikarstvo, jedna od najznačajnijih inovacija u čovjekovu kulturološkom razvoju, postojalo istodobno u Europi i u Aziji', kazao je Adam Brumm, arheolog sa Sveučilišta Griffith koji je također sudjelovao u istraživanju.

Aubert i Brumm su 2014. u špilji na drugome indonezijskom otoku Sulawesiju otkrili slično figurativno slikarstvo.

'Naša studija upućuje na to da se figurativno slikarstvo u špiljama širilo s Bornea prema Sulawesiju, ali i prema drugim dijelovima Novoga svijeta izvan Euroazije, a možda je ovamo stiglo s prvim doseljenicima u Australiju', zaključio je Aubert.