u dvorištu palače Sermage

U Varaždinu premijerno izvedena kajkavizirana predstava 'Hamlet v hudom saftu' talijanskog dramatičara Alda Nicolaja

03.07.2021 u 23:30

Bionic
Reading

U dvorištu palače Sermage ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu u subotu je premijerno izveo kajkaviziranu predstavu 'Hamlet v hudom saftu' talijanskog dramatičara Alda Nicolaja, u režiji Dubravka Torjanca

U ovom djelu Nicolaj Shakespeareova Hamleta nastanjuje u kuhinju dvorca i time se mijenja čitava struktura dobro poznate tragedije. Cijeli dvor, a s njime i Hamlet, žrtva su svojih službenika – kuhara.

Redatelj Dubravko Torjanac ističe da je pisac 'sve razloge za tragedije i suze koje se događaju, pronašao u kuhinjskim zbivanjima'.

'Kuhinja je jedno karnevalsko izokretanje gdje nisko postaje visoko i obrnuto. To je komedija, no u toj komediji smrti su stvarne. Niti komedija može izbaciti tragediju niti tragedija može zamijeniti komediju', rekao je Torjanac.

Nicolajevog 'Hamleta v hudem saftu' preveo je Tonko Maroević, a kajkavizirala Vesna Kosec-Torjanac. Scenograf je Ivan Duić, kostimografkinja Žarka Krpan, a skladatelji Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle.

U predstavi igraju Igor Golub, Barbara Rocco, Tena-Antonija Torjanac, Filip Eldan, Nikša Eldan, Jakov Jozić, Jan Novosel, Jura Ruža, Jagoda Kralj Novak, Hana Kunić, članovi Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu i drugi.

Voditeljica članova Kazališnog studija mladih Katarina Arbanas naglašava da su u komadu u drugi plan stavljena ona lica koja inače nose radnju Hamleta.

'U kuhinji se otkriva kako su zapravo svi ti zapleti iz klasičnog Shakespearovog komada na neki način slučajnost koja se dogodila zbog nekakvih sitnih ljudskih razloga, taština, problema koje ljudi imaju sa samim sobom, s drugima, sa svojom pozicijom u društvu, sa svojom pozicijom na dvoru“, kazala je Arbanas.

Predstava 'Hamlet v hudom saftu' u dvorištu palače Sermage, u sklopu manifestacije 'Ljeto u Varaždinu', imat će još šest izvedbi u 12 dana.