PRVA OD PET

U Rijeci međunarodna konferencija o europskoj kulturnoj raznolikosti

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 27.01.2020 16:02
  • Objavljeno 23.01.2020 u 14:01

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Međunarodna konferencija 'Proslava europske kulturne raznolikosti: lekcije europskih inicijativa o Bijeloj knjizi Vijeća Europe o interkulturalnom dijalogu' otvorena je u četvrtak u Rijeci, a na njoj sudjeluje tridesetak sudionika iz europskih institucija i gradova sadašnjih i budućih nositelja titule Europske prijestolnice kulture.

Kako je kazala stručna suradnica za europske projekte Grada Rijeke Sonja Lukin, to je prva od pet konferencija u sklopu projekta financiranog iz programa Europa za građane, s ciljem što šireg aktiviranja građana u dijalog s političkim akterima.

To se namjerava ostvariti kroz mrežu 'Baštinski gradovi kao mjesto interkulturalnog dijaloga protiv diskriminacije migranata i manjina' u kojoj sudjeluje pet gradova partnera – Kaunas, Temišvar, Novi Sad, Plovdiv i Rijeka, koji su sadašnji i budući nositelji titule EPK te još devet partnera iz EU i susjednih zemalja.

Jednodnevna konferencija u Rijeci bavi se temama poput proslave kulturne raznolikosti, Bijele knjige europskih inicijativa o interkulturnom dijalogu, migraciji i humanitarnoj krizi, a bit će prilika za razmjenu iskustava iz različitih prijestolnica kulture.

Poslijepodne će o pitanjima suzbijanja diskriminacije migranata i manjina govoriti Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i među narodne odnose u Zagrebu te Nikola Petković i Elvio Baccarini s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. 

Specifični cilj projekta je poticanje interkulturnog dijaloga između različitih zajednica i političkih aktera u Europi, sprječavanje diskriminacije i borba protiv stigmatizacije migranata i manjinskih skupina. 

Uz pet međunarodnih konferencija u Hrvatskoj, Bugarskoj, Latviji, Poljskoj i Litvi organizirat će se isto toliko on-line građanskih rasprava do prosinca 2020. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!