jedan od začetnika Informela

U petak se u Meštrovićevom paviljonu otvara izložba Slavka Kopača

13.12.2021 u 11:36

Bionic
Reading

Likovni autor ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća

Najavljena je likovna izložba Slavka Kopača (Vinkovci, 21. kolovoza 1913. – Pariz, 23. studenoga 1995.) u Meštrovićevom paviljonu, koja prikazuje opus ovog hrvatsko-francuskog umjetnika koji pripada vrhunskim dometima domaće i svjetske likovne umjetnosti te je snažno obilježio francusku i europsku likovnu scenu druge polovine 20. stoljeća. Stvarajući s renomiranim svjetskim umjetnicima poput Jeana Dubuffeta, Andréa Bretona i Michela Tapiéa, Kopač je stvarao trendove u Parizu, tada glavnom umjetničkom centru.

Izložba, koja se otvara 17. prosinca u 11 sati (ostaje otvorena do 27. 3. 2022), prikazuje izbor najizvrsnijih Kopačevih slikarskih, kiparskih, ali i pjesničkih ostvarenja iz muzejskih institucija i privatnih kolekcija te nam pruža uvid u kulturno-antropološke prilike sredina u kojima je umjetnik djelovao (Vinkovci, Zagreb, Firenca, Mostar, Pariz). Izložbeni postav proteže se kroz sve izložbene prostore Meštrovićevog paviljona. Izložba će obuhvatiti i eksterijer u kojem će biti postavljene različite instalacije referentne na Kopačev rad.

Glavni cilj izložbe jest revalorizacija i kontekstualizacija lika i djela Slavka Kopača, koji se autentičnim pristupom pozicionirao kao jedan od najvažnijih protagonista u umjetnosti Informela i Art bruta. Informel i Art brut jesu umjetnički pravci inovativnih materijala (fragmenti stakla, uporabnih predmeta, guma, čeličnih žica, kora drveta, kamen, gips…). Spomenuta umjetnost odbacuje standardne, konvencionalne forme komunikacije i pristupa stvaranju. U tim umjetničkim formama Kopač je stvorio svevremenska likovna djela koja svojim nevinim, otvorenim pristupom te vedrinom jasno komuniciraju osnovne ideje njegova stvaranja: poruke mira i uključivosti.

Kustosica izložbe je Anita Ruso Brečić, kustoski savjetnik Željko Marciuš, a izložba je nastala u produkciji Damira Kanaeta / Cloverfielda.

Više informacija o izložbi i ulaznicama dostupno je na www.slavkokopac.com.

Slavko Kopač rođen je u Vinkovcima 1913. godine. Diplomirao je na Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Zagrebu 1937., a zahvaljujući stipendiji Francuske Vlade boravio je na usavršavanju u Parizu. Nakon akademije, od 1943. do 1948. studirao je povijest umjetnosti u Firenci, kada odbacuje akademizam i ulazi u krug najznačajnijih umjetnika 20. stoljeća. Od 1948. godine trajno se nastanjuje u Parizu, gdje je zajedno sa Jeanom Dubuffetom, Andréom Bretonom i Michelom Tapiéom osnovao Compagnie de l’Art Brut, te je 30 godina bio voditelj i kreator istoimene kolekcije. Blisko je surađivao s Andréom Bretonom, koji mu je organizirao izložbe u svojoj galeriji À L’Étoile scellée. Michel Tapié ga je uvrstio u svoju knjigu Un Art Autre u kojoj se Kopač nalazi kao jedan od začetnika Informela. Izlagao je u Zagrebu, Firenci, Rimu i Parizu.