13. po redu

U Koprivnici je otvorena tradicionalna izložba velikih pisanica 'Ususret Uskrsu'

03.04.2022 u 15:27

Bionic
Reading

U Gradskom parku u Koprivnici otvorena je tradicionalna 13. izložba velikih pisanica 'Ususret Uskrsu', a i ovog puta su ih oslikali podravski slikari naive

Svake godine nekoliko pisanica organizatori daruju hrvatskim i inozemnim gradovima i jedna je sada trebala krasiti glavni grad Ukrajine.

'Mjesto gdje bi ta pisanica trebala biti ove godine je Kijev. Nažalost, to ne možemo ostvariti, no neka ova izložba bude poruka mira, ljubavi i tolerancije, odnosno poruka podrške narodu Ukrajine', istaknuo je na otvorenju koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić rekao je kako je oslikavanje tih velikih pisanica preraslo u jednu lijepu turističku priču ovoga kraja.

'Pisanice su se pokazale kao sjajan projekt, puno veći od granica Hrvatske, s obzirom na to da su obišle i svijet, te nam je drago što imamo priliku pokazati bogatstvo naše tradicijske baštine', dodao je.

Podravski slikari naive svih ovih godina oslikali su stotinjak velikih pisanica i neke od njih krasile su New York, Vatikan, Bruxelles, Beč, Pariz, Rigu, Nikšić, Suboticu kao i naš Dubrovnik, Mariju Bistricu, Vukovar, Zagreb i Varaždin.

'Veselimo se svakoj novoj suradnji i sretni smo što na ovakav način pisanicama možemo udahnuli životnost i prepoznatljivost tradicije podravskog kraja', kazao je predstavnik umjetnika naive, slikar Zlatko Štrfiček.

Županijska Turistička zajednica prva je u Hrvatskoj pokrenula projekt izrade velikih uskršnjih pisanica oslikanih u stilu naive koji je kao takav i službeno zaštićen te ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra.

Izložba će biti otvorena do 24. travnja.