znak prijateljstva i solidarnosti

Održana tribina 'Slava Ukrajini!' u DHK

10.03.2022 u 22:25

Bionic
Reading

Tribina u znak prijateljstva i solidarnosti s ukrajinskim narodom 'Slava Ukrajini!' na kojoj su, uz etnološke usporedbe između hrvatske i ukrajinske tradicije, čitane pjesme ukrajinskih pjesnika, održana je u četvrtak u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu

Na tribini je govorio predsjednik DHK Zlatko Krilić, a pročitana je poruka predsjednika Hrvatsko-ukrajinskoga društva i bivšega hrvatskog veleposlanika u Ukrajini Đure Vidmarovića.

Pjesnikinja i etno pjevačica Lidija Bajuk je govorila o etnološkim sličnostima hrvatskoga i ukrajinskog naslijeđa te pjevala ukrajinske pjesme, a Biserka Goleš Glasnović o svojim putopisima po Ukrajini.

Dramski umjetnici Vesna Tominac Matačić i Joško Ševo govorili su stihove ukrajinskih pjesnika.

Predsjednik DHK Krilić je istaknuo kako ovim okupljanjem Ukrajincima jasno poručujemo da ne dvojimo tko je u ovom ratu agresor, a tko žrtva.

'Ne dvojimo tko se bori za istinu i pravdu, a tko je pokrenut mračnim silama i ludilom", rekao je Krilić i dodao kako Ukrajincima pružamo počast, koju su zaslužili jer se izuzetno hrabro bore protiv neusporedivo jačega protivnika. 'Mi Hrvati najbolje ih možemo razumjeti i otvoriti im svoje domove', naglasio je.

U svojoj poruci Vidmarović je istaknuo kako je ukrajinski narod izložen brutalnoj agresiji susjedne države. Tragedija ovoga naroda pogodila je sve staleže i sve slobodoljubive ljude Republike Hrvatske, rekao je, dodavši kako su sjećanja na Domovinski rat pobudila strašna sjećanja.

Promatrati uplakane majke, izbezumljenu djecu, stare ljude, koji bježe iz svojih domova u nepoznato sa zavežljajima u kojima je sva njihova imovina, nije ugodno, poručio je Vidmarović.

Naglasio je kako te slike slamaju naša srca.