u znak solidarnosti

HNK u Zagrebu: Puccinijeva 'Tosca' umjesto 'Evgenija Onjegina' P. I. Čajkovskog

10.03.2022 u 22:34

Bionic
Reading

U znak solidarnosti s umjetnicima iz Ukrajine, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu umjesto planirane opere 'Evgenij Onjegin' Petra Iljiča Čajkovskog, premijerno će u svibnju izvesti 'Toscu' Giacoma Puccinija u režiji Maria Pontiggia, uz sudjelovanje ukrajinskih umjetnika

'Zbog nemogućnosti realizacije opere 'Evgenij Onjegin' Petra Iljiča Čajkovskog, čija je premijera planirana za mjesec svibanj, Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu 27. svibnja premijerno će izvesti jednu od najpoznatijih opera, 'Toscu' Giacoma Puccinija, u režiji Maria Pontiggia', stoji u objavi na mrežnim stranicama HNK-a Zagreb.

U planu je da izvedbama Puccinijeve 'Tosce' ravna ukrajinska dirigentica Alla Kulbaba iz Nacionalne Opere u Kijevu, te da na predstavama nastupi i ukrajinska solistica Oksana Kramareva, dodaje se.

Kako ističu iz kazališta, tim se putem zagrebački HNK solidarizira s umjetnicima iz Ukrajine, te smatra obvezom pružiti priliku ukrajinskim kolegama da nastave s umjetničkim djelovanjem.

U 'Tosci', koja glasi i za jednu od najspektakularnijih opera, nastupit će nacionalni prvaci Opere Tomislav Mužek i Luciano Batinić, prvakinja Opere Valentina Fijačko Kobić te nacionalna operna prvakinja iz HNK u Rijeci, Kristina Kolar.