ODLIČNA GODINA

U jakoj selekciji Animafesta čak četiri hrvatska filma

24.03.2016 u 13:24

  • +13

Filmovi na Animafestu

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Martina Meštrović

Bionic
Reading

26. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održat će se u Zagrebu od 6. do 11. lipnja, a u program Velikih natjecanja uvršteno je 55 filmova koji obećavaju jedno od najzanimljivijih festivalskih izdanja dosad, priopćili su organizatori

Zagreb će i ove godine od 6. do 11. lipnja biti jedno od svjetskih filmskih središta, zahvaljujući 26. izdanju Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb. Jedini hrvatski filmski festival A kategorije, svoj izniman status jednog od četiri animacijska 'Grand Slama' (uz Annecy, Ottawu i Hirošimu), potvrdit će i ove godine dovodeći u Hrvatsku više od 150 najuglednijih svjetskih filmaša i preko 300 filmova gotovo svih žanrova i animacijskih tehnika.

Detaljna festivalska ponuda u 11 programskih cjelina bit će predstavljena početkom travnja kad u prodaju kreću i prve ulaznice, no već su poznati naslovi koji će se boriti za glavne festivalske nagrade u Velikom natjecanju.

Riječ je o 55 filmova odabranih između 1700 prijavljenih iz više od 70 zemalja svijeta – od etabliranih velesila animacije poput Francuske, Velike Britanije i Kanade, do onih koje se tek trebaju dokazati na animacijskoj mapi svijeta, kao što su Singapur i Libanon.

Velikom interesu filmaša pridonosi i činjenica da se laureati Animafesta automatski kvalificiraju za europsku filmsku nagradu Cartoon D'Or, ali i za Oscara, čiji je ovogodišnji dobitnik upravo lanjski osvajač nagrade Animafestove publike – film Bear Story.

Njegovim stopama krenut će jedan od 46 filmova uvrštenih u kratkometražnu konkurenciju, uključujući i naslove velikana poput Georgesa Schwizgebela (Švicarska), Phila Mulloya (UK), Igora Kovalyova (Rusija) i Theodorea Usheva (Kanada), ali i novi val animacijskih zvijezda u usponu kao što su Peter Millard (UK), Paul Wenninger (Austrija), Celine Devaux (Francuska) i Laura Harrison (SAD)

Na festival je svoje filmove prijavila i krema kineske nezavisne animacije, Lei Lei (autor festivalskog plakata i trailera u Zagrebu 2014), Jie Shen, Haiyang Wang (višestruki gost festivala), te Xi Chen i Xu An (autora kojima je ovo već peto sudjelovanje u Zagrebu).

Umjetnički ravnatelj festivala, Daniel Šuljić, s posebnim zadovoljstvom ističe činjenicu da je protekla godina bila iznimno plodna za hrvatsku animaciju, pa će se u Velikom natjecanju kratkometražnog filma naći čak 4 hrvatska naslova, što je u ovako jakoj konkurenciji fantastičan rezultat. Jake snage hrvatske animacije zastupat će tako Marko Tadić filmom MOVING ELEMENTS, film PLANEMO Veljka Popovića, PETER'S FOREST Martine Meštrović i kanadsko-hrvatska koprodukcija ONLY LOVERS LEAVE TO DIE Vladimira Kanića.

OPEN AIR PROJEKCIJE

26.Svjetski festival animiranog filma najavljuje i iznimno jaku konkurenciju naslova u natjecateljskim programima, kao i brojna popratna događanja poput projekcija na otvorenom koje su lani oduševile festivalsku publiku, a čiji će broj ove godine biti znatno povećan.

Podjednako uzbudljiva bit će i konkurencija dugometražnog filma, u koju su uvršteni tematski i tehnikama vrlo različiti filmovi – od hvaljene Anomalise Charlija Kaufmanna, preko španjolske ekološke senzacije Pshonauti, Pedra Rivera i Alberta Vázqueza, do američke dokumentarističke senzacije i pobjednika Sundancea, filma Nuts! o ekscentričnom geniju Dr. Johnu Romulusu Brinkleyu.

Iznimne priče Raula Garcie vizualno je raskošna animirana antologija pet kratkih priča Edgara Allana Poea stvarana punih 9 godina, dok je Sabogal vrlo snažna politička drama o ljudskim pravima utemeljena na nedavnoj kolumbijskoj prošlosti.

Iz Rumunjske stiže angažirana Čarobna planina Ance Damian, o borcu protiv komunizma kojem je glas posudio Jean-Marc Barr, a iz Francuske April i izniman svijet, dvojca Christiana Desmaresa i Francka Ekinci o djevojčici koja traži nestale roditelje u vrijeme Napoleonove diktature.

Dugometražnu konkurenciju zatvaraju dvije poslastice iz Japana, znanstveno fantastični Harmony dvojca Michaela Ariasa i Takashi Nakamure, te cyberpunk priča Carstvo leševa u čijem je središtu partner Sherlocka Holmesa - John Watson.

Posebna programska cjelina bit će pak posvećena Raoulu Servaisu, belgijskom majstoru animacije (1928.) dobitniku ovogodišnje Nagrade za životno djelo 26. Svjetskog festivala animiranog filma - Animafesta Zagreb, a koji će istu primiti na svečanom otvaranju Animafesta u Zagrebu 6. lipnja 2016