VIDEODNEVNIK

U izolaciji s Gilbertom & Georgeom: Kako je korona utjecala na život slavnog umjetničkog para

13.05.2020 u 12:51

Bionic
Reading

Nakon što je desetljećima poznati umjetnički par dane provodio šetajući ulicama Londona, svoju su rutinu Gilbert & George morali prilagoditi novim okolnostima koronavirusa, što su stoički i učinili. Kako to sada izgleda, pokazuju u videima koja redovito objavljuju na Instagramu

Umjetničkom dvojcu i zvijezdama suvremene umjetnosti Gilbertu & Georgeu, 76-godišnjem Gilbertu Prouschu i 78-godišnjem Georgeu Passmoreu, istraživanje londonskih ulica bio je način života još otkako su se upoznali 1967., kao studenti. Redovito bi se šetali i fotografirali, prikupljali neobične predmete ili jednostavno promatrali ljude uokolo.

Situacija s koronavirusom, međutim, u kojoj se zbog svoje dobi moraju osobito čuvati, znatno im je izmijenila rutinu, tjerajući ih na izolaciju u njihovom domu u istočnom Londonu, gdje žive od 1960-ih.

Cijeli ovaj tjedan na Instagramu londonske galerije White Cube objavljivat će video-isječke, svoj dnevnik iz karantene, u kojemu razotkrivaju svoje novo normalno - kako im sada izgledaju šetnje ili kako se opuštaju. 

Nova normalna šetnja, kako pokazuju u videu od ponedjeljka, sada izgleda tako da Gilbert & George, noseći kao i uvijek, svoja odijela, odlučno stupaju oko niza stolova u svome kućnom studiju, na kojima su postavljeni razni osobni predmeti, biljke, keramika, fotografija rođaka ili prijatelja. Tu je i video novog opuštanja u kojemu, ponovno u odijelima, vježbaju (Gilbert) ili pak čitaju u naslonjaču na ljuljanje (George).

'S motom 'umjetnost za svakoga', kojim podvlače svoju umjetničku praksu', Gilbert & George stvaraju radove koji izazivaju elitizam umjetnosti i bave se socijalnim pitanjima, tabuima i konvencijama', navode na Instagramu White Cubea.

'Često se i sami pojavljuju u svojim djelima, nazivajući sebe 'živućim skulpturama'. Inspirirani pozadinom londonskog East Enda, u kojemu duo živi i radi već gotovo 50 godina, Gilbert & George kroz svoj rad nude portret grada u nastanku, ali i refleksiju na ljudsko stanje', navode iz londonske galerije White Cube.

Umjetnički dvojac imao je, podsjetimo, 2010. izložbu u zagrebačkom MSU u kojemu su kroz ciklus 'Jack Freak Pictures' predstavili 60-ak radova s njihovim omiljenim temama, smrt, religija, život, seks, nada i novac.