petak

U Galeriji Događanja se otvara izložba Stele Mikulin

  • Autor: M. Iv.
  • Zadnja izmjena 03.02.2023 09:45
  • Objavljeno 02.02.2023 u 14:39
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

'Poetika mjesta' multimedijalna je izložba umjetnice Stele Mikulin kojom se nastavlja program u Galeriji Događanja. Otvorenje izložbe je u petak, 3. veljače u 19:00 sati, a izložba će se moći razgledati do 21. veljače

Stela Mikulin novom izložbom konceptualno i intimno artikulira prostorne realnosti i iskustva, ali i emocije te sjećanja koja uz njih veže. Trg, kavana, kino… Sve su to zajednički prostori koji s obzirom na namjenu poprimaju društveni kod, ali iskustveno i mnoštvo raznolikih individualnih percepcija. Dajući im dašak osobnog, umjetnica izabranim prostorima dodjeljuje funkciju čime poprimaju ulogu mjesta koja sa sobom vuku sjećanja i buduća očekivanja.

Unoseći u strogo definiran galerijski okvir vlastita mjesta u vidu ready-made perzijskog tepiha iz kućne arhive i zakučastih ladičara-praktikabli iz Kazališta KNAP, ali i videozapisa All anxieties wake up at five o'clock in the morning te mnemo-kartice s intimnim koordinatama, umjetnica rastvara galerijsku ograničenost postojećim i budućim prostornim kretanjima izraženim kroz multimediju. Izlažući promatrača pitanjima poput Na koje mjesto odlazimo kad se prisjećamo? ili Koje mjesto zauzima zamišljeno?, izložba osvještava o snažnom utjecaju koji prostor ponekad nesvjesno ostavlja na život pojedinca u najširem smislu.

  • +1

Stela Mikulin: Poetika mjesta

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Nadodavši poetsko nagnuće multimedijalnim izlošcima, umjetnica potiče akciju razbijanja okvira i kretanja prostorom koji je potrebno osjetiti, oživjeti i prilagoditi. Poetike prostora nadražuju osjetila, prizivaju emocije vezane uz mjesta u kojima svakodnevno boravimo ili ih pak povremeno posjećujemo, nastojeći ih potpisati kao sukreatora situacija, razgovora, odnosa i ideja. Iako nas u osnovi ograničavaju i ograđuju, prostori našom intervencijom postaju mjesta koja poprimaju narav.

Stela Mikulin rođena je 1996. godine. Diplomirala je 2021. godine nastavnički smjer na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu pod mentorstvom Gordane Bakić-Vlahov. U svom radu bavi se problematikom nasljeđa, doma, reminiscencije i formiranja identiteta, a istražuje ih kroz elemente prostora i vremena. Izražava se kroz foto- kolaž, fotografiju, video i slikarstvo. Samostalno je izlagala u Galeriji Šira 2021. godine te je sudjelovala na nekoliko skupnih izložbi. Bila je sudionica četvrte generacije WHW akademije 2022. godine.

Poslušajte podcast Crna rupa

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!